Barnier: Briti lahkumislepe võib realistlikult sündida 6-8 nädalaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Barnier.
Michel Barnier. Foto: Emmanuel Dunand / AFP / Scanpix

ELi pealäbirääkija Brexiti-kõnelustel Michel Barnieri sõnul on Euroopa Liit ja Ühendkuningriik võimelised jõudma lahkumisleppeni järgmise kuue või kaheksa nädala jooksul.

«Arvan, et kui oleme realistlikud, siis suudame jõuda kokkuleppele nende läbirääkimiste esimeses etapis, milleks on Brexiti lepe, kuue või kaheksa nädala jooksul,» lausus Barnier Sloveenias toimunud konverentsil.

Barnier ütles eelmisel nädalal Briti parlamendisaadikutele, et lahkumisleppe tingimustest 80 protsenti on kokku lepitud. Samas rõhutas ta siis, et lepet ähvardab lagunemine, kui pooled ei suuda leida lahendust Brexiti-järgsele olukorrale Iirimaa ja Põhja-Iirimaa vahelisel piiril.

Ühendkuningriik lahkub EL-ist 29. märtsil. Nii London kui Brüssel on öelnud, et tahavad jõuda lahkumistingimustes kokkuleppele 18.-19. oktoobril toimuvaks EL-i tippkohtumiseks, et parlamentidel oleks aega lepet menetleda.

Eravestlustes aga Brüsseli diplomaadid ja ametnikud tunnistavad, et suure tõenäosusega selleks ajaks valmis ei jõuta. Käivad arutelud korraldada erakorralise tippkohtumise korraldamise üle novembris.

Iiri piiri vaidluse kõrval on pooled eri meelt ka Suurbritannia ja EL-i ülejäänud 27 riigi edasistes kaubandussuhetes.

Brüsseli ametnikud aga ütlevad, et konkreetses lahkumisleppes võidakse kokku leppida juba novembri esimeses pooles ning kaubandusleppe kohta võidakse teha poliitiline avaldus, mille täpne sisu kujundatakse Brexiti-järgsel üleminekuperioodil.

EL ja Suurbritannia ei saa ametlikku kaubanduslepingut allkirjastada enne seda, kui Suurbritanniast saab kolmas riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles