Rootsit ähvardab patiseis (1)

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi ajalehtede eilsed esiküljed viitavad kaootilisele olukorrale riigi tulevikus – kahe suure, Stefan Löfveni ja Ulf Kristerssoni kõrvale on kerkinud ettearvamatu vabamängijana ka Jimmie Åkesson.
Rootsi ajalehtede eilsed esiküljed viitavad kaootilisele olukorrale riigi tulevikus – kahe suure, Stefan Löfveni ja Ulf Kristerssoni kõrvale on kerkinud ettearvamatu vabamängijana ka Jimmie Åkesson. Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP/Scanpix

Parempopulistlike Rootsi Demokraatide tugev tulemus pühapäevastel parlamendivalimistel tõotab tuua piinarikkad valitsuskõnelused, sest selget edu ei ole kummalgi suuremal koalitsiooniblokil ning tähelennu teinud endine paariapartei võib saada poliitilise kaalukeele rolli.

Vasakblokk sai kokku 40,6 protsenti häältest, mis tagab neile parlamendis 144 kohta. Vaid napilt jäid maha paremtsentristid, kelle 40,3 protsendi suurune koondsaak annab neile Riksdagis 142 mandaati. Mõlemad suuremad liidud jäid aga 349-kohalises parlamendis enamusvalitsuse moodustamiseks vajalikust 175 kohast üsna kaugele. Nende eest napsasid hääled hoopis Rootsi Demokraadid, kelle 17,6 protsendi suurune toetus jäi küll mitme protsendipunkti jagu väiksemaks, kui arvamusküsitluste põhjal eeldati.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles