Pildid ja video: Egiptus näitab esmakordselt, mida peidab endas 4000-aastane astmikpüramiid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Egiptus avas esmakordselt külastajatele Giza lähedal Saqqaras asuva 4000 aasta vanuse püramiidi, mis oli kuuenda dünastia aegse nõuniku Mehu matmispaik.

Seda püramiidi uuris 1940. aastal esimesena egiptlasest arheoloog Zaki Saad ning nüüd saavad selles olevaga tutvuda kõik soovijad, teatab express.co.uk.

Kuuenda dünastia vaarao Pepi I Meryre peaministri Mehu matmispaik
Kuuenda dünastia vaarao Pepi I Meryre peaministri Mehu matmispaik Foto: AFP/EPA/Scanpix

Egüptoloogide teatel ei maetud sellesse ainult Mehu, vaid ka ta poeg Meren Ra ja pojapoeg Heteb Kha ning võimalik, et veel mõni pereliige. 

Matmispiga seintel on mitmeid erksavärvilisi pilte ja piktogramme, mille kohaselt oli Mehu vaarao Pepi I Meryre (valitses umbes 2332 – 2287) ajal peaminister ja nõunik, omades kokku 48 tiitlit.

Egiptuses Saqqaras avati esmakordselt kuuenda dünastia aegse peaministri Mehu matmispaik
Egiptuses Saqqaras avati esmakordselt kuuenda dünastia aegse peaministri Mehu matmispaik Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Mehul oli vähemalt kaks naist, kellest üks kandis nime Nebet ja teine oli Neferkaus. Tal oli mitu poega, keda on matmispaiga joonistustel mainitud. Üks neist oli Mery nimeline poeg, kelle nimi on mitmest kirjutisest kas täielikult või osaliselt kustutatud, kuid arheoloogidele ei ole nime eemaldamise põhjus teada. Kirjutiste kohaselt oli tal vähemalt üks tütar, kes kandis nime Merut.

Valgustatud detail Egiptuses Saqqaras asuvas hauas
Valgustatud detail Egiptuses Saqqaras asuvas hauas Foto: KHALED DESOUKI / AFP

Ekspertide teatel katavad Mehu matmispaiga seinu mitmed ebatavalised pildid, mis on inimelu allegooriad. Näiteks on seal näha krokodilli abiellumas kilpkonnaga ning haldjate või vaimude tantsutseremooniat.

«Sealsed hauakambrid on Saqqara nekropoli ühed ilusamad. Selles on säilinud erksad värvid ja elulised stseenid. Tegemist on Mehu ja ta pereliikmete matmispaigaga. Selline matmine näitab, et nad olid Vana-Egiptuses tähtsal positsioonil,» sõnas Egiptuse antiigiameti juht Mostafa Waziri.

Egiptuses Saqqaras avati esmakordselt kuuenda dünastia aegse peaministri Mehu matmispaik
Egiptuses Saqqaras avati esmakordselt kuuenda dünastia aegse peaministri Mehu matmispaik Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / REUTERS

Egiptus oli enne 2011. aasta araabia kevadet ja 2015. aasta Siinai lennukatastroofi turistide seas populaarne, kuid pärast neid sündmusi on turistide huvi kahanenud.

Võimud loodavad uute vaatamisväärsuste avamise ja tugevama julgeoleku tagamisega turistid Egiptusse tagasi tuua.

Mitmete rahvusvaheliste reisibüroode teatel on huvi hakanud suurenema ning Tuneesia ja Türgi kõrval ostetakse üha enam odavreise ka Egiptusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles