Sri Lanka naised müüvad laenude tasumiseks organeid (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka naised kannatavad laenukoorma all.
Sri Lanka naised kannatavad laenukoorma all. Foto: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP / Scanpix

Sri Lanka lesestunud naised on laenude tagasimaksmiseks sunnitud müüma oma neere või osutama laenuhalduritele seksuaalseid teenuseid. 

ÜRO ekspert inimõiguste alal Juan Pablo Bohoslavsky ütles, et laenude sissenõudjad sunnivad naisi laenu tagasimaksmiseks müüma oma neeru või nõuavad seksuaalseid teenuseid.

«Naised puutuvad aeg-ajalt kokku psühholoogilise ja füüsilise vägivallaga laenude sissenõudjate poolt,» ütles Bohoslavsky Sri Lankat külastades. «Olen samuti teadlik juhtumitest, kus laenajad on püüdnud müüa oma neeru, et võlg tagasi maksta.» 

Üheksa aastat tagasi lõppenud, ent aastakümneid kestnud kodusõja tulemusena on Sri Lanka koduks tuhandetele lesestunud naistele, kes on majandusraskuste tõttu sunnitud võtma väikeseid laene. 

Bohoslavsky sõnul küsivad laenuandjad aastast laenuintressi, mis võib ulatuda 220 protsendini. See teeb laenu tagasimaksmise raskeks ja kohaliku meedia sõnul on kümned võlgades naised sooritanud olukorra lootusetuse tõttu enesetapu. 

Bohoslavsky nõuab, et Sri Lanka valitsus teeks jõulisemaid samme olukorra parandamiseks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles