Saalihokiturniiril kokku kukkunud mehe päästsid konkurendid

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi
Kiirabi Foto: Marko Saarm / Sakala

7.juulil Hiiumaal toimunud saalihokiturniiri Viskoosa Cupi esimese mängu järel kurtis üks mängija halba enesetunnet. Oli suhteliselt palav päev ja mees läks hoonest välja puhkama. Mõne aja pärast kaotas 57-aastane mees teadvuse.

«Mees oli sinine, keel hammaste vahelt väljas. Ta ei hinganud enam,» kirjeldas Argo Raudsepp spordihoone ees avanenud vaatepilti.

Teadvusetult maas lamanud mees oli Raudsepa tuttav – nad on aastakümneid koos saalihokiturniiridel käinud ja korduvalt üksteise vastu mänginud. Raudsepp oli esimene, kes hinge tõmbama läinud ja siis kokku kukkunud mehele appi tõttas.

«Kõigepealt suu lahti, hingamistee lahti ja siis hakkasime talle südamemassaaži tegema,» ütles ta. Juhuse tahtel viibis spordihoones ka meditsiinitaustaga Liisel-Kariine Roos, kelle juhendamisel esmaabi anti.

Päästeteenistuse aumärkide pidulik üleandmine. Pildil on Argo Raudsepp ja Aivar Aasma  
Päästeteenistuse aumärkide pidulik üleandmine. Pildil on Argo Raudsepp ja Aivar Aasma  Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Roosi juhtnööride järgi andsid kiirabi saabumiseni esmaabi ka teised mehed: Marti Laidre ja Aivar Aasma. «Kunagi ammu sai autokoolis südamemassaaži õpitud, aga alguses jooksis mõistus täitsa kokku,» ütles teadvuse kaotanud mehe võistkonnakaaslane Aivar Aasma.

«Esimesena tegi massaaži naisterahvas, siis Marti Laidre ja siis mina. Seejärel saabus juba kiirabi,» lisas ta. «Esimene sõnum, mis me tema kohta kuulsime, oli see, et ta viiakse kopteriga Hiiumaalt ära. Õhtul kuulsin, et ta viidi kunstlikku koomasse,» ütles Aasma. Ta mõistis enda sõnul kohe, et olukord on väga tõsine.

«Kiirabi kasutas tema peal ka elektrišokki. Mõistsin, et asi on päris hull,» ütles ta. 11. juulil saabus õnnelik uudis, et mees on koomast ärganud, liigub ja mäletab kõike, välja arvatud sedasama 7. juulit. «Ta helistas mulle ja tänas mind. See oli väga hea tunne,» ütles Aasma.

Kuidas inimesed reageerisid, kui nägid, et keegi on teadvuse kaotanud? «Kahjuks on reaalsus selline, et 95 protsenti inimestest tardub. Nii oli ka seal. Tüdruk, Argo, Martti ja mina suutsime midagi teha. Ülejäänud ei suutnud. Aga seda ei saa pahaks panna, sest ma ei tea, kuidas mina järgmine kord reageerin,» sõnas Aasma. Argo Raudsepale ja Aivar Aasmale anti elupäästja III klassi medal.

Päästeamet tunnustab igal aastal nii tavakodanikke kui ka päästjaid, kes on näidanud üles hoolivust ja erakordset vaprust elu ja vara päästmisel või andnud märkimisväärse panuse päästevaldkonna arengusse. Tänavu austas päästeteenistuse aumärkide ja tänukirjade üleandmist oma kohalolekuga ka president Kersti Kaljulaid, kes annab üle 40 elupäästja medalit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles