Allikad: Taliban valmistub kõnelusteks USAga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talibani võitlejad ajutise relvarahu ajal.
Talibani võitlejad ajutise relvarahu ajal. Foto: Parwiz Parwiz / REUTERS / Scanpix

Taliban valmistab ette delegatsiooni kõnelusteks USAga Afganistani konflikti lõpetamise üle, ütlesid kaks protsessiga seotud ametnikku täna Reutersile. Allikate sõnul võib kohtumise üheks osaks olla vangide vahetamine.

Anonüümseks jääda soovinud ametnike sõnul kohtusid Talibani liidrid omavahel, et arutada kolmest või neljast inimesest koosneva delegatsiooni koosseisu ja kohtumise teemasid.

Allikate sõnul on Taliban huvitatud vangide vahetamisest ning aset võib leida uus kohtumine osapoolte vahel. Seda juhul, kui USA näitab kõnelusteks valmisolekut vangide vabastamise näol.

«See kohtumine paneb paika kõneluste tuleviku ja me tahaksime näha, kas USA võtab läbirääkimisi tõsiselt ja siiralt,» sõnas üks allikatest. «Me annaksime üle nimekirja Afganistani vanglates viibivatest isikutest. Kui nad meie vangid vabastavad, siis kohtuksime suure eesmärgi nimel uuesti,» lisas ta.

Alice Wells.
Alice Wells. Foto: Raad Adayleh / AP / Scanpix

Kui kohtumine tõesti aset leiab, siis järgneks see juulis Dohas peetud kõnelustele, kus Talibani esindajad kohtusid USA välisministeeriumi kõrge diplomaadi Alice Wellsiga.

Talibani delegatsiooni juhiks uuel kohtumisel rühmituse poliitilise osakonna Dohas baseeruv juht Sher Mohammad Abbas Stanakzai.

Viimaste kuude jooksul on Afganistani rahukõnelused takerdunud, sest kokku ei suudetud leppida uues relvarahus. Haruldane relvarahu sõlmiti ajutiselt juunis, usupüha ramadaani lõpu puhul. Toonase relvarahu ajal võis tänavatel näha Talibani võitlejaid, kes käisid läbi kohalike julgeolekujõudude esindajate ja tsiviilisikutega nii Kabulis kui ka teistes linnades. Uut ajutist relvarahu aga sõlmida ei õnnestunud ning see andis hoobi 17 aastat kestnud konflikti lõpetamise plaanidele.

Viimase aasta jooksul on USA muutnud intensiivsemaks õhurünnakuid Talibani vastu ning pannud senisest enam rõhku Afganistani vägede koolitamisele. USA ametnike sõnul on aga eesmärgiks jõuda Afganistani poolt juhitud läbirääkimiste kaudu lahenduseni, mis lõpetaks sõja.

Ghazni linnas tabatud Talibani võitlejad ja neilt konfiskeeritud relvad.
Ghazni linnas tabatud Talibani võitlejad ja neilt konfiskeeritud relvad. Foto: Xinhua / Xinhua/Sipa USA / Scanpix

Taliban on jätkanud rünnakutega. Eelmisel kuul strateegiliselt tähtsale Ghanzi linnale korraldatud rünnak tappis sadu sõjaväelasi, politseinikke ja tsiviilisikuid ja näitas, et rühmitus üritab endiselt avaldada survet läänemeelsele valitsusele Kabulis.

Taliban sooviks riigis taastada karmid islamiseadused. Nad kõrvaldati võimult USA juhitud vägede poolt 2001. aastal ning rühmitus on keeldunud otsestest läbirääkimistest Afganistani võimudega, kuna nende sõnul on tegu lääneriikide marionettvalitsusega. Taliban on enda sõnul valmis läbi rääkima vaid USAga.

USA on pärast ramadaani lõpus kehtestatud ajutist relvarahu väitnud, et on valmis Talibaniga otse rääkima. Kõneluste eest vastutavaks eriesindajaks määrati endine USA suursaadik Afganistanis Zalmay Khalilzad. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles