Meeleolukas galerii: Eesti jalaväerühm suhtleb Malis kohalikega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Malis operatsioonil Barkhane teenivad Eesti jalaväerühma Estpla-26 liikmed kohtusid eelmisel nädalal Gao linna ühe vanima linnaosa vanemaga, kes tutvustas eestlastele oma perekonna ajalugu ja traditsioone.

Linnaosavanem Mohamodou Ibrahim dit Arougayaga võttis Estpla-26 ja Prantsusmaa relvajõudude tsiviil-sõjalise koostöö meeskonna esindajad vastu oma maja elutoas.

Kohtumise käigus tutvustas perekonnapea külalistele oma eesisade ajalugu ja traditsioone aga rääkis ka 2012. aastal Gao linna okupeerinud islamiäärmuslastest ning kohalikust vastupanuliikumisest.

«Selline koosistumine oli mulle esmakordne ja huvitav kogemus. Nüüd, kus meid on linnaosavanemaga näost-näkku tutvustatud, saame rühmaga ise kohale minna ja kohalikega kergemalt jutule,» ütles Estpla-26 ülem nooremleitnant Janek Baiduža.

Lisaks songaidele, keda linnaosavanem esindab, elavad Gaos veel mitmed eri rahvad, näiteks bambarad, fulaanid, tuareegid ja araablased. Linnaosade eripärade tundmine ja sealsete elanike ning nende eeskõnelejatega isikliku kontakti sõlmimine lubab jalaväerühmal hõlpsamini koguda ja jagada informatsiooni, mis julgeolekuintsidentide lahendamisel on kriitilise tähtsusega.

Eesti osaleb Prantsusmaa juhitud mässutõrjeoperatsioonil Barkhane augusti algusest jalaväerühma ja toetuselemendiga. Kontingendi peamine ülesanne on koos prantslastega Gao sõjaväebaasi julgeoleku tagamine, mille tarbeks patrullitakse nii jalgsi kui masinatel Gao linnas ja selle lähiümbruses ning mehitatakse välibaasi pääslaid ja kontrollposte.

Kaitsevägi tegutseb Malis mais Riigikogult saadud ühe aasta pikkuse mandaadi alusel. Lisaks eestlastele teenivad Prantsusmaa relvajõude kõrval ka Suurbritannia sõdurid, kes toetavad operatsiooni helikopteritega Chinook.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles