Evelyn Kaldoja: Eesti ei vaja kurja Golemit (13)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Metsavase kinnipidamine.
Deniss Metsavase kinnipidamine. Foto: KAPO

Giuseppe Tornatore filmi «Malèna» nimikangelanna on noor naine 1940. aasta Sitsiilias. Malèna abikaasa on rindel ning silmapaistvalt ilusa välimuse tõttu räägivad temast inetuid kõlakaid nii kadedad naised kui ka kõlakafantaasiaid ellu viia ihkavad mehed.

Monica Belucci kehastatav Malèna püsib kuulujuttudest ja nende tõttu kasvavast ühiskondlikust isolatsioonist hoolimata vooruslikuna. Kuni lõpuks kaotab naine alusetu laimu ja sõja koosmõjul kõik ning täidab halvimad ootused, hakates oma keha Saksa sõjaväelastele pakkuma.

See on kunstiline versioon nähtusest, mille kohta kasutas sotsioloog Robert K. Merton terminit «isetäituv ennustus». Alguses alusetu väide põhjustab käitumuslikku muutust, mis omakorda muudab selle väite lõpuks reaalsuseks. Isetäituvad ennustused on näiteks platseebo, mis võimaldab mõnel end igasuguse ravitoimeta aine mõjul tervemini tunda. Aga ka Pygmalioni ja Golemi efektid, mille tõttu saavutavad mõned õpilased üle ja teised alla oma võimete tulemusi, sest nende õpetaja ilmutab nende suhtes õigustamatult kõrgeid või madalaid ootusi.

On suhteliselt õõvastav täheldada, et pärast major Deniss Metsavasi vahistamist on välja hüpanud mõned isandad, kelle arvates oleks hea mõte hakata Golemi efekti tekitama meie segajuurtega kaaskodanikel. Ehk too seltskond nagu tahaks aidata aktiivselt kaasa venekeelsete Eesti inimeste Kremli rüppe lükkamisele.

Nagu populistid aeg-ajalt ikka, sülitavad nad sissejuhatuseks meie põhiseadusele, mille paragrahv 12 ütleb: «Kõik on seaduse ees võrdsed. Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu.»

Aga kui eesmärk on tõesti idanaabrit teenida, on see muidugi hea. Mis aitaks inimesel veel paremini hägustada usku Eestisse kui see, et ta näeb, et õigusriigiga pole siin paremini kui Venemaal.

Järgmine küsimus oleks, kas nad jätaksid venekeelsed kodanikud ajateenistusest kõrvale või keelaksid neile karjääri ohvitseri-allohvitserina. Esimesel juhul saaks anda mahedalt putinoidse hoobi sellega, et võtta kõigilt neilt vene poistelt, kes patseerivad praegu reedeõhtuti, Eesti vorm seljas ja pruut käevangus, kaitseväes teenimise au. Teisel juhul pakub eeskuju film «South Park», kus kõik püssi alla võetud mustanahalised suunati operatsiooni «Inimkilp». Kibedus Eesti riigi ja rahva suhtes tekiks kindlalt mõlemal juhul.

Kui me aga eelistame hoida põhiseaduslikku, kodurahu ja hea mainega Eestit, peame mõistma, et kollaste tähekeste ja getode programmid ei too õnne. Kuigi luureteenistused peavad pidevalt kontrollima riskitegureid – sealhulgas ka perekondlikke –, on Eesti Vabariigi huvides eeldada kõigilt kodanikelt maksimaalset positiivset sooritust isamaa kasuks. Isegi üle looduslike võimete, et toimiks Pygmalioni efekt.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles