Video: ligi miljon katalaani avaldas Barcelonas toetust iseseisvusele (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barcelonas tuli eile tänavatele ligi miljon iseseisvumise toetajat.
Barcelonas tuli eile tänavatele ligi miljon iseseisvumise toetajat. Foto: Lluis Gene / AFP / Scanpix

Ligi miljon katalaani avaldas eile Barcelonas meelt iseseisvuse toetuseks ja nõudis poliitiliste liidrite vabastamist, ütles politsei.

Eile oli Kataloonia rahvuspäev ehk Diada, millega meenutatakse Barcelona alistumist Hispaania kuninga Felipe V vägedele 1714. aastal. Alates 2012. aastast on sel päeval nõutud Hispaaniast lahkulöömist.

Tänavale tulnud rahvahulgad nõudsid Kataloonia vabariigi loomist ja vangistatud liidrite vabastamist, ütlesid korraldajad. 

Iseseisvusliikumine näitas taaskord oma võimekust rahvamasse mobiliseerida, tuues tänavale marssima ligi miljon inimest. 

«Ma osalen demonstratsioonidel igal aastal, nii kaua kui suudan. Ma võitlen oma laste ja lastelaste nimel, et neil oleks parem elu kui mul oli,» ütles vanemaealine meeleavaldaja Dolors Llauralo uudisteagentuurile Reuters.

Ent lahkulöömist Hispaaniast ei toeta sugugi mitte kõik katalaanid. Juulis läbiviidud küsitluse põhjal toetab iseseisvumist 46,7 protsenti katalaanidest ja 44,9 protsenti on selle vastu.

Katalaanist Hispaania välisminister Josep Borrell ütles: «Me katalaanid peaksime tähistama oma rahvuspüha ja mitte üksnes kutsuma üles iseseisvumisele, mida soovib vähem kui pool elanikkonnast.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles