USA süüdistab Venemaad müstilisi terviseprobleeme põhjustanud rünnakutes (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide saatkond Kuuba pealinnas.
Ameerika Ühendriikide saatkond Kuuba pealinnas. Foto: EPA / Scanpix

Ameerika Ühendriikide agentuurid süüdistavad USA Kuuba ja Hiina saatkondade töötajate salapärastes terviseprobleemides Venemaa korraldatud elektromagnetilisi rünnakuid.

USA kutsus eelmisel aastal Kuuba pealinnast tagasi pooled saatkonna töötajad ja tagandas ametist 15 kuubalast, kui 24 saatkonna töötajat ja nende pereliiget kaebasid selliseid tervisehädasid nagu peavalu, peapööritus, magamisraskused, probleemid keskendumise, tasakaalu, nägemise ja kuulmisega.

Hiinast Guangzhou linnast saadeti kodumaale grupp diplomaate, kuna neil olid ajukahjustuse sümptomid.

Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI), Luure Keskagentuuri (CIA) ja teiste Ameerika Ühendriikide agentuuride läbiviidud juurdluse põhjal arvatakse, et 2016. aastal alguse saanud terviseprobleeme põhjustasid keerulised elektromagnetilised relvad ja Venemaad peetakse rünnakutega seotuks. 

Uudisteportaal NBC vahendas president Donald Trumpi administratsiooni ametnike sõnu, kirjutades, et Ameerika Ühendriikide sõjavägi on uurimise käigus püüdnud luua rünnakuks kasutatud relvade analooge ja testinud neid loomadel.

Osa sellest tööst on tehtud Kirtlandi õhuväebaasis New Mexico osariigis, kus sõjaväel on hiiglaslikud laserid ja laboratooriumid katsetamaks suure võimsusega elektromagnetilisi relvi.

Tõendid ei ole aga piisavad selleks, et USA võiks Moskvat ametlikult süüdistada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles