Putin: Venemaa ja Jaapan sõlmigu enne aasta lõppu rahulepe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Shinzo Abe ja Venemaa president Vladimir Putin Vladivostokis.
Jaapani peaminister Shinzo Abe ja Venemaa president Vladimir Putin Vladivostokis. Foto: Mikhail Metzel / AP / Scanpix

Vene president Vladimir Putin tegi täna Jaapanile ettepaneku sõlmida enne aasta lõppu eeltingimusteta rahuleping.

«Sõlmigem rahuleping enne aasta lõppu ilma eeltingimusteta,» ütles Putin Vladivostokis Ida majandusfoorumi plenaaristungil, millest võtab osa ka Jaapani peaminister Shinzo Abe.

Nõukogude Liit vallutas neli saart, mida Venemaa nimetab Lõuna-Kuriilideks ja Jaapan Põhjaterritooriumiks, Teise maailmasõja lõpus ja nende tõttu ei ole riigid tänini ametlikku rahulepet allkirjastanud.

Alles üleeile ütles Putin kahepoolsel kohtumisel Abega, et oleks naiivne eeldada, et Venemaa ja Jaapan lahendavad rahulepingu küsimuse viivitamatult.

«Oleme 70 aastat püüdnud seda territoriaalvaidlust lahendada. Oleme pidanud 70 aastat kõnelusi,» ütles Putin Vladivostokis.

Putini sõnul võimaldaks rahulepinguni jõudmine Venemaal ja Jaapanil jätkata sõpradena kõigi probleemide lahendamist.

«Mulle tundub, et see lihtsustaks kõigi probleemide lahendamist, mida me ei ole suutnud viimase 70 aasta jooksul lahendada,» sõnas Vene riigipea.

Jaapani peaminister ütles omalt poolt, et riikidel on kohustused tulevaste põlvkondade ees.

«Vladimir, kinnitagem meie kavatsust ja palugem sellel suurel auditooriumil olla tunnistaja,» sõnas Abe foorumil. 

Putin ja Abe on aastate jooksul territoriaalvaidluste lahendamiseks palju kordi kokku tulnud, saarte arendamiseks on käivitatud mitmeid majandusprojekte. Eelmisel aastal lepiti kokku, et korraldatakse tšarterlende jaapanlastele, kes soovivad külastada omaste haudu Venemaa käes olevatel saartel.

Vene ja Jaapani liider kohtuvad Vladivostokis, kus leiab 11.-13. septembrini aset Ida majandusfoorum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles