Euroopa Komisjon teeb ettepaneku kellakeeramine lõpetada (7)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: EPA / Scanpix

Euroopa Komisjon teatas täna, et teeb ettepaneku lõpetada 2019. aastal kaks korda aastas kellakeeramine.

«Me teeme ettepaneku lõpetada tulevast aastast sesoonne kellakeeramine,» ütles transpordivolinik Violeta Bulc pressiteates.

«See väga ambitsioonikas ajakava võimaldab kodanikel otsusest ruttu kasu saada. Nüüd kutsume liikmeriike ja ettevõtteid alustama vajalikke ettevalmistusi, et tagada üle kogu Euroopa Liidu kooskõlastatud tegutsemine,» lisas ta.

Liikmesriigid peaksid saama lõpuks ära otsustada, kas nad tahavad minna alaliselt üle talve- või suveajale, teatas Komisjon.

«Seadusettepaneku eesmärk on tagada, et kõik muudatused viiakse naaberriikides läbi koordineeritult, selleks et tagada siseturu normaalne toimimine ning vältida killustumist, mis võib juhtuda, kui mõned liikmesriigid jätavad alles sesoonse kellakeeramise ja teised peatavad selle,» seisis Komisjoni pressiteates.

Ettepaneku peavad veel heaks kiitma Euroopa Liidu Nõukogu ja Euroopa Parlament.

Igal liikmesriigil oleks kuni 2019. aasta aprillini aega, et Komisjoni oma otsusest teavitada. Viimane kohustuslik üleminek suveajale toimuks 2019. aasta 31. märtsil.

Riigid, kes tahaksid alaliselt talveajale jääda, saavad kella keerata veel 2019. aasta 27. oktoobril.

Internetiküsitluse tulemused näitavad, et üle 80 protsendi eurooplastest on iga-aastase kevadise ja sügisese kellakeeramise vastu. Suveajale üleminekut rakendab praegu suurem osa Euroopast ja Põhja-Ameerika.

Kellakeeramise pooldajate sõnul võimaldab suveajale üleminek kasutada ära valgeid õhtutunde ja säästa energiat. Vastaste väitel ei suuda paljud inimesed muutusega kohaneda ja see avaldab kaks korda aastas tervisele negatiivset mõju.

Augusti lõpus ütles komisjoni president Jean-Claude Juncker: «Me viisime läbi uuringu, miljonid vastasid ja ma usun, et tulevikus peaks aastaringselt kehtima suveaeg ja see saab teoks.» 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles