Klaverikunstnik Tanel Joamets tähistab oma juubelit kontserdiga

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pianist ja õppejõud Tanel Joamets.
Pianist ja õppejõud Tanel Joamets. Foto: Margus Ansu

Tartu klaverikunstnik ja õppejõud Tanel Joamets tähistab sel reedel 50. sünnipäeva kammerkontserdiga Tartu ülikooli aulas. Ühtlasi lõpetab ta kuuest kontserdist koosnenud sarja, kus tulid esitusele Johannes Brahmsi kõik 16 klaveriga kammerteost ehk seitse sonaati, viis triot, kolm kvartetti ja kvintett.

«Kogu sari oli selle juubeli sildi all,» ütles ta. «Tegemist oli mu ammuse unistuse täitumisega ja kingitusega iseendale ning oma fännidele ümmarguseks tähtpäevaks. Kammermuusika on minu elus olnud alati suur armastus ja Brahmsi teosed selles on eriti lähedased.»

Viimasel kontserdil osalevad viiuldajad Lasse Joamets, kes on Tanel Joametsa noorem vend, ja Liis Marini, kes on pianisti vanema venna Andres Joametsa tütar, ning vioolamängija Toomas Nestor ja tšellist Leho Karin.

«Kõik nad on huvitavad ja head mängijad ja kõigiga olen ma ka varem meelsasti koos mänginud, eriti palju vend Lassega, kes elab Oulus ja on sealse sümfooniaorkestri kontsertmeister,» ütles pianist. «Temaga koosmängimised on alati oodatud sündmuseks ja ega ta nii kaugelt liiga tihti Tartusse ei satu.»

Kontserdi kavas on klaverikvartett c-moll ja klaverikvintett f-moll, mis on Tanel Joametsa sõnul milleski sarnased ja milleski väga erinevad.

«Mõlemad teosed on minoorsed, kirglikud, dramaatilised, suurejoonelised ja võimsad,» lisas ta. «Aga finaalid on erinevad, kvartett lõpeb sissepoole vaatava väga peene ja kohati lausa unenäosarnase õhulise osaga. Kvinteti finaal aga algab ehk ka rahulikus võtmes, kuid paisub järkjärgult tohutuks lõputõusuks.»

Kontsert toimub 14. septembril kell 19 TÜ aulas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles