Iisrael: Iraani ähvardab tuumaprogrammi arendamisel sõjaline vastus (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli luureminister Yisrael Katz ja peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli luureminister Yisrael Katz ja peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: Ronen Zvulun / REUTERS / Scanpix

Kui Iraan jätkab oma tuumaprogrammi arendamisega, seisab riik silmitsi sõjalise vastusega, ähvardas Iisraeli luureminister Yisrael Katz täna.

Iraani tuumaenergiaagentuuri juht Ali Akbar Salehi teatas hiljuti, et islamivabariik on valmis ehitama võimsamaid tsentrifuuge ja jätkama uraani rikastamisega kõrgemal tasemel.

Ali Akbar Salehi ütles intervjuus Associated Pressile, et Iraani ei heiduta president Donald Trumpi sanktsioonid ja Washingtoni otsus astuda välja 2015. aasta tuumaleppest.

«Kui Iraan viib oma hoiatused täide, siis seisab ta silmitsi sõjalise ohuga USA-lt ja selle liitlastelt,» sõnas Katz.

Iraanil on valida, kas anda järgi USA presidendi survele või vaadata pealt, kuidas riigi majandus kokku variseb, ütles Katz, viidates Ühendriikide sanktsioonide taaskehtestamisele.

Vene asevälisminister Sergei Rjabkov lausus eile usutluses ajalehele Rossiiskaja Gazeta, et Venemaa ja Iraan jätkavad lähipäevil koos kolme Euroopa riigi ja Hiinaga tööd meetmete kallal, millega vastata Iraanile kehtestatud USA sanktsioonidele.

Rjabkovi sõnul alustatakse juba täna tööd, et luua kaitsekiht Ühendriikide sanktsioonide ja katsete vastu nurjata Iraani tuumalepe.

USA tegevuse ajendiks on geopoliitilised põhjused, mille aluseks riigi arusaam sellest, mis on siin maailmas õige ja mis mitte, lisas asevälisminister.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles