Kuidas kasvatada kuulikindlaid lapsi?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiia Selli
Tiia Selli Foto: Arvet Mägi

Kuulsin ühe perearsti seisukohta, et tänapäeval on normaalne, kui laps on iga mõne nädala tagant haige. Olin arsti niisugusest arvamusest hämmingus.

Ameerika perearst doktor Joel Fuhrman näeb lapse korduvas või kroonilises haiguses immuunsusprobleemi, mis suure tõenäosusega tuleneb valest toiduvalikust. Fuhrman on maailmas tuntud selle poolest, et õpetab peredele, kuidas terveneda suurepärase toitumise abil. Fuhrman tõestab, et lapseea toitumisest saavad alguse tõsised, elukvaliteeti mõjutavad haigused. Rämpstoit võib tunduda odav, ent aastate pärast maksame selle eest kõrget hinda.

Tervise arengu instituudi hiljutisest uuringust selgus, et iga neljas esimese klassi laps Eestis on ülekaaluline või rasvunud. Kust tulevad sellised lapsed? Väike laps ei saa ju minna ise poodi kommi või kartulikrõpsu ostma, kui vanem talle selleks raha ei anna. Viimastel aastatel on ainuüksi Tallinnas igal aastal juurde tulnud 40–50 uut 1. tüüpi diabeedi diagnoosiga last. Üha sagedamini haigestuvad krooniliselt juba lasteaialapsed. Meie arstid ütlevad, et kui lapsel tekib diabeet, peab ta ravimeid tarvitama elu lõpuni. Ometi ravib Joel Fuhrman nii diabeeti kui ka teisi kroonilisi haigusi õige toitumisega. Tema soovitusi järgides paranevad lapsed astmast, allergiatest, seedehäiretest, ekseemist ja muudest nahahaigustest, aktiivsus- ja tähelepanuhäirest jne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles