Päästeamet: maailmakoristuspäeval võiks mõelda ka tuleohutusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omanik alustas kustutamist oma pulberkustutiga, millele toodi lisa lähedal asuvast kauplusest.
Omanik alustas kustutamist oma pulberkustutiga, millele toodi lisa lähedal asuvast kauplusest. Foto: Sille Annuk

Laupäeval toimuva maailmakoristuspäeva eel tuletab päästeamet meelde, et enda ümbrust kraamides võiks pöörata tähelepanu ka tuleohutusele.

Ohutusele tähelepanu pööramine ei tähenda päästjate kinnitusel mitte ainult vajalike hädaabinumbrite teadmist ja oskust ohtlikke jäätmeid ära tunda ning utiliseerida, vaid pigem on see ideaalne võimalus heita pilk enda ümber ning luua ohutum elukeskkond iseendale ja oma lähedastele.

«Kodus alusta iseendast! Alati ei pea kellegi teise tagant koristama, vaid vaata kõigepealt enda ümber. Korrasta oma kodu, pese puhtaks aknad, võta tolm, vaata, et suitsuandur oleks töökorras. Kontrolli üle küttekolded ja lisa kalendrisse meeldetuletus korstnapühkijale helistamiseks või elektritööde spetsialisti kutsumiseks,» soovitavad päästjad.

Hoove ja kodu ümbrust kraamides ei pea minema kuhugi kaugele, vaid piisab sellest, kui talgutest osavõtja oma „maailma“ puhtaks teeks. «Korralda koos pere ja sõpradega üks tore talgupäev värskes õhus. Lehti ja oksi lõkkes põletades jälgi kohaliku omavalitsuse nõudeid ning pea meeles lõkke tegemise ohutusjuhiseid: kui lõkkease on väiksem kui meeter, siis ohutu kaugus on hoonetest kaheksa meetrit ja metsast vähemalt 10 meetrit. Puhasta lõkkekoha ümbrus vähemalt poole meetri raadiuses ja piira kivide või pinnasevalliga. Lõkke tegemine on lubatud nõrga tuulega ja tuleb jälgida, et sädemed ei liiguks hoonete poole. Ära 

jäta lõket järelevalveta ning lase lõkkel täielikult ära põleda või lõkkest eemaldudes kustuta see veega,» panevad päästjad inimestele südamele.

«Kui leiad koristamise käigus oma keldrist või garaažist näiteks vanu rehve, õlisid, värve, lakke, liime eelmisest remondist, väetiseid, mürke, atsetooni, elavhõbedat, torupuhastusvahendeid või muid ohtlikke ja tundmatuid kemikaale, utiliseeri need. Kokkukorjatud või leitud ohtlikud jäätmed tuleb panna suletavasse anumasse või paksema kilekoti sisse koos pakendiga. Seejärel tuleb ohtlikud jäätmed anda võimalikult kiiresti üle kohaliku omavalitsuse ohtlike jäätmete kogumispunkti. Samuti tuleb ohtlikke jäätmete kogumispunkti viia ka koristamisel kasutatud vahendid. Kindlasti ei tohi visata ohtlikke jäätmeid prügikasti ega viia metsa. Lähima jäätmete utiliseerimise koha leiad veebist kuhuviia.ee . Tutvu ka jäätmete sortimisõpetusega,» lisavad päästjad.

Maailmakoristuspäev ehk  World Cleanup Day toimub juba laupäeval. Aktsioonist võtavad osa ligikaudu 150 riiki ja miljonid vabatahtlikud üle kogu maailma – see teeb ettevõtmisest ajaloo suurima kodanikualgatuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles