Otepää meelitas kukeseenefestivalile

Maa­rius Suviste
, Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üles tuli leida nummerdatud seened.
Üles tuli leida nummerdatud seened. Foto: Maarius Suviste

Eelmisel laupäeval esimest korda peetud kukeseenefestival meelitas Otepääle huvilisi lähedalt ja kaugelt. Kes tuli niisama uudistama, kes seenekorjamisvõistlusele, kes metsaande müüma-ostma.

Festivalil peetud sügisandide laadal kauples kukeseentega vaid üks müüjapaar, Värska kandist tulnud Kaja ja Meelis. Kaup osteti päeva algul kiirelt ära.

„Ei olegi sel aastal varem müümas käinud. Vahepeal polnud absoluutselt seenepoega ka mitte –  metsas oli tühjus,” tõdeb Kaja, kes varem on kukeseentega kaubelnud Tartu turul.

Meelis ütleb, et tänavust seenesaaki ei anna mullusega võrreldagi. „Eelmisel aastal korjasime üle 500 kilo. Sel aastal kindlasti nii palju ei saa.”

„Praegu hakkab jälle seeni tekkima,” teab Kaja. „Aga kui vihma peale ei tule, ei tule jälle mitte midagi. Sotsiaalmeedias räägitakse suurest puraviku- ja riisikasaagist. Aga meil Värska kandis pole midagi. Vaid mõni üksik riisikas.”

Seenele Saatse saapasse

Seenemüüja Kaja sõnul on nende kandis hea seenekorjamiskoht, mis on niivõrd kuulus, et meelitab ligi ka kaugelt tulijaid.

„Meile käib sinna nii massiliselt seenelisi. See koht Saatse saapa ääres on tuntud – auto on autos kinni ja kohalikke väga ei näegi, kaugelt tulijaid on rohkem. Sealkandis võib vabalt Vene poolele sattuda – isegi olen jooksnud algaastatel, kui ei teadnud veel õigeid kohti. Eksimisvõimalusi on tõesti väga palju,” räägib Kaja, tundes samas ka muret: „Meie kandis on sel aastal rohkesti raiet tehtud, palju head metsa on maha võetud. Aga kui ei ole metsa, pole ka seeni.”

Festivalil oli kuulda, et praegu on kukeseentest puudus, vähemalt Lõuna-Eestis. Valiti ju ka Eesti kauneim kukeseen Otepääl välja kuue kandidaadi seast.

Festivalil peeti maha kukeseene korjamise võistlus Otepää linnamäe orus. Selleks oli orgu peidetud sada märgitud kukeseent, muru sisse, mätta taha või kaselehtede alla.

Stardipaugu kõlades astusid korjajad, käes korv, kilekott või torbik, võistlustulle – mitte aga joostes, vaid seenelisele kohaselt rahulikus tempos. Veerand tunni jooksul tuli nummerdatud seentest võimalikult paljud 5000ruutmeetriselt alalt üles leida.

Läks tükk aega, enne kui esimene märgistatud kukeseen leiti. „Seened olid osavalt ära peidetud, aja teisi tikutulega taga,” kommenteeris seeneline, kes tõi finišisse kolm seent. „See oli täitsa päris võistlus – nagu sport,” lisas teine. „Aitas sportlik hasart ja hea vaist.”

Võitja leidis tosin seent

Orgu peideti sada seent, seenelised noppisid neist 82. Võitja leidis 12 kikkaseent. Korraldajate teatel viis vähemalt ühe kukeseene minema vares.

Festivalil sai maitsta kukeseenetoite, näha seenenäitust ja osaleda õpitubades. Seal räägiti kukeseeneroogadest ja -hoidistest, kuidas neid külmutada ja kuivatada ning miks kukeseen ei ussita.

Festivalist osavõtja sai lunastada viis eurot maksva käepaela, mis andis õiguse viies Otepää toidukohas degusteerida kukeseeneroogasid ning valida parim toit ja jook. Käepaela ostnute vahel loositi välja auhindu.

Bussitäie rahvast tõi Tallinnast festivalile Looduse Omnibuss, sõites koos ajaloolase Ain Mäesaluga, kes rääkis Otepääst.

Festivali korraldas mittetulundusühing OLAS koostöös kohalike ettevõtjate, vallavalitsuse ning Otepää turismiinfokeskusega ja keskkonnaameti Otepää looduskeskusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles