Lüneburglased toetasid Tartu barokkoreli ehitust helde käega

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saimi Kortelainen (ees vasakul) ja Elke Unt koos proua Birte Schellmanni (Lüneburgi endine abilinnapea) ja Joachim Vogelsängeriga (Lüneburgi Jaani kiriku organist.)
Saimi Kortelainen (ees vasakul) ja Elke Unt koos proua Birte Schellmanni (Lüneburgi endine abilinnapea) ja Joachim Vogelsängeriga (Lüneburgi Jaani kiriku organist.) Foto: Suzanne Moenck

Organist Elke Unt viibis koos tütre, viiulimängija Saimi Kortelaineniga 2. kuni 9. septembrini kontserdireisil Lüneburgis ning andis seal kolm heategevuskontserti Tartu Jaani kiriku barokkoreli heaks.

Vastuvõtu ja koduse majutuse pakkus neile seal Lüneburgi endine aselinnapea Birte Schellmann perega, kes on Tartu ja Lüneburgi suhetesse oma energiat panustanud juba pika aja jooksul.

«Suurim kontsert oli meil Lüneburgi St. Johannis ehk siis meie keeli Jaani kirikus, sealse orelisuve kontserdisarja raames,» kirjeldas Elke Unt. «Publikut tuli rohkelt ning meile öeldi, et see oli suve üks suurema publikuga orelikontserte. Annetusi kogunes 2010 eurot.» Väiksemates kohtades, Lüneburgi lähistel Schanebecki kirikus aset leidnud kontserdil kogunes Jaani kiriku oreli heaks 330 eurot ning Kloster Medingenis 360 eurot.

Kokku tõi Elke Undi ja Saimi Kortelaineni musitseerimine ja sakslaste lahkus Tartu Jaani kiriku uue oreli heaks 2700 eurot.

Lüneburgi kauaaegne linnapea Ulrich Mädge pakkus muusikutele õhtusöögi, kus viibisid ka Lüneburgi Jaani kiriku organist Joachim Vogelsänger, Birte ja Wolfgang Schellmann tartlaste võõrustajatena ning Lüneburgi eesti-saksa seltsi ehk Deutsch-Estnische Gesellschaft zu Lüneburg esimees Heiko Frese.

Lüneburgi linn otsustas anda kontserdiannetustele lisaks omalt poolt 5000 eurot ja eesti-saksa ühing 500.

«Ühesõnaga, me tõime oma kontserdireisilt kaasa suure koguse usku sellesse oreliprojekti ja loodetavasti innustust ja eeskuju tartlastelegi,» rääkis Elke Unt vaimustunult.

Senimaani oli heategevate kontsertide ja orelivilede müügiga Jaani kiriku barokkorelifondi kogunenud umbes 20 000 eurot. Kevadel Tartus aset leidnud Poola kultuuripäevade kontserdiga, mille andis Poola organist ja ajalooliste orelite ekspert Krzysztof Urbaniak, kogunes 232 eurot.

Barokkoreli kõige kindlam toetaja on olnud baltisaksa metseen Alexander von Rücker, kes on sihtasutuse Domus Dorpatensis asutajaid ja selle maja üks omanikke. Tema on kinnitanud oreliprojekti toetamist 100 000 euroga.

Oreli lähteülesande tehnilised joonised on valmis, ehituseks vajalik raha on vaja kokku saada enne 2022. aastat, mil tuleb alustada oreli hanke ja ehitusega. Oreli valmimine on planeeritud 2024. aastasse.

Tartu Jaani kirikusse loodav orel läheb maksma umbes 700 000 eurot. Barokkorel Jaani kirikus oleks unikaalne terves Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles