Afganistani Charlie Chaplin naerutab rahvast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Afganistani Charlie Chaplin on näinud enesetapurünnakuid, plahvatusi ja islamiäärmuslaste ähvardusi, aga kõigest hoolimata on ta sihiks inimesi naerma panna.

«See on väga lihtne, ma tahan anda agaanidele põhjuse naeratada,» ütleb Karim Asir, kes Kabuli tänavatel aimab järele legendaarset koomikut Charlie Chaplini. Chaplini vaimus paneb ta jalga liigsuures kingad ja kottis püksid, pähe kõvakübara ja haarab käevangu kepi. Selles kostüümis naerutab 25-aastane Asir Kabuli inimesi.

Koomiku sõnul võib Chaplini teesklejaid leida kogu maailmast. Kõik nad aitavad inimestel hetkeks unustada leina ning see on ka tema eesmärgiks.

Harjutustel ei saa taset alla lasta, kui tahta etenduse õnnestumist.
Harjutustel ei saa taset alla lasta, kui tahta etenduse õnnestumist. Foto: MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS

Asiri lapsepõlv Iraanis, kuhu ta perekond põgenes pärast seda, kui Taliban 1996. aastal Afganistanis võimu haaras. Just Iraani televisioonis nägi ta esmakordselt kaadreid Chaplini filmidest.

Pärast Afganistani naasmist hakkas Asir kandma meiki ja aimama järele Chaplini tegelaskujusid, kuigi tema vanemad pidasid seda kahtlase väärtusega ettevõtmiseks.

Et mitte nutta, tuleb naerda.
Et mitte nutta, tuleb naerda. Foto: MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS

Tema etteasted pakuvad meelelahutust linnas, kus tihtipeale leiab aset islamistlike mässuliste ja enesetapupommarite rünnakuid.

Asir ütleb, et ka teda on ähvardatud äärmuslaste poolt, kes peavad tema etendusi anti-islamistlikeks. Ähvardustest hoolimata jätkab ta esinemist avalikes parkides, orbudekodudes, erapidudel ja rahvusvaheliste abiorganisatsioonide korraldatud heategevusüritustel. 

Koolilaste ees esinemas.
Koolilaste ees esinemas. Foto: MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS

«Ma tahan anda meie inimeste võimaluse unustada sellised probleemid nagu sõda, konfliktid ja Afganistani ebaturvalisus,» ütles ta. 

Afganistani rahvakultuur on traditsiooniliselt hõlmanud muusikat ja etenduskunste, kuid suur osa neist keelati ära Talibani võimu aastatel.

Asiri fännitar palub koomikuga pilti teha. Otse loomulikult Asir lubab.
Asiri fännitar palub koomikuga pilti teha. Otse loomulikult Asir lubab. Foto: MOHAMMAD ISMAIL / REUTERS

Kabulis ümbritsevad Asiri pilte tegevad fännid. Koomik naeratab.«Ma kardan, et mind ründab enesetapupommar või ma satun plahvatusse, aga see ei takista mind Charlie Chaplin olemast,» tõdeb Asir.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles