Jumalat teotanud Hispaania näitleja peeti küsitlemiseks kinni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Willy Toledo kohtust lahkudes.
Willy Toledo kohtust lahkudes. Foto: EPA / Scanpix

Hispaania politsei pidas küsitlemiseks kinni näitleja Willy Toledo, kellele heidetakse ette jumala ja neitsi Maarja solvamist. See on viimane reas juhtumitest, mis on seadnud kahtluse alla sõnavabaduse kehtimise Hispaanias.

Kaebus esitati kino- ja televisiooninäiteja Toledo eelmisel aastal sotsiaalmeedias avaldatud postituse kohta, kus ta kritiseeris kolmele naisele esitatud blasfeemiasüüdistust.

Täna toodi Toledo küsitlemiseks kohtu ette. Politsei sõnul tegutsesid nad Madridi kohtu otsuse järgi. Näitleja vabastati pärast ärakuulamist, kuid Hispaania kohtul on võimalik määrata religioossete tunnete solvamise eest rahatrahvi. 

Toledo advokaat kaebas, et talle ei antud pärast arreteerimist luba näitlejaga rääkida. Advokaadi sõnul on see ennekuulmatu.

Oscari võitnud Javier Bardem on Toledo kaitseks välja astunud, hoiatades, et Hispaania riskib tagasi minna diktaator Francisco Franco aega iseloomustanud rõhumise juurde.

Kogu kaasus läheb tagasi 2017. aasta juulis tehtud Facebooki postituseni, kus Toledo kaitses kolme naist, kes olid hiiglasliku vagiina kujutisega marssinud keset Sevilla linna. Naised tegid järele religioosset protsessiooni ning nimetasid kogu meeleavaldust «Sõnakuulmatuks tussuks» («Coño Insumiso»).

Guillermo 'Willy' Toledo andis pressikonverentsi selle aasta mais.
Guillermo 'Willy' Toledo andis pressikonverentsi selle aasta mais. Foto: BENJAMIN CREMEL / AFP

«Ma situn jumala peale ja mul on piisavalt sitta järel, et sittuda neitsi Maarja pühaduse ja süütuse peale. See riik on talumatult häbiväärne. See tekitab vastikust,» kirjutas Toledo postituses.

Hispaania kristlike advokaatide liit mõistis Toledo seejärel hukka jumala ja neitsi Maarja häbivääristamise eest. Nad esitasid ametliku kaebuse religioossete tunnete solvamise eest.

Toledo kutsuti esimest korda küsitlemiseks kohtusse 18. aprillil, kuid sinna ta ei ilmunud põhjendusel, et ta polnud korda saatnud mingit süütegu ja ei pidanud seetõttu kohtuniku ette tulema.

Madridi kohus andis käsu näitleja kinni pidada pärast seda, kui ta 28. juunil ignoreeris teist korda kohtukutset küsitlemiseks.

See juhtum on vaid üks paljudest, kus oma arvamuse avaldamise eest on politsei algatanud kunstnike vastu uurimise või saatnud neid vanglasse. 

Lisaks blasfeemiale on kohtu ette viidud mitmeid Twitteri kasutajaid ja räppar terrorismi ülistamise või kuninga solvamise eest. Vabaühendus Amnesty International on nende otsuste eest kritiseerinud, et Hispaania on hakanud alla suruma sõnavabadust. 

Varasemalt sellel aastal põgenes räppar Valtònyc Belgiasse, et vältida kolme ja poole aasta pikkust vanglakaristust oma laulusõnades vägivalla ülistamise, kuninga solvamise ja ähvarduste tegemise eest. Belgia kohus peaks langetama otsuse tema võimaliku väljasaatmise asjus 17. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles