Liikumine teeb ilusaks: uus välimus tuleb jõusaalist

, tervisekoolitaja ja personaaltreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mirko Miilits, tervisekoolitaja ja personaaltreener.
Mirko Miilits, tervisekoolitaja ja personaaltreener. Foto: Liis Karu

Kui välimus hakkab väsima, siis üldiselt on midagi ka kahe kõrva vahel väsinud või tüdinenud. Pole midagi paremat kui alustada värskendavast jalutuskäigust vabas õhus.

Enda treenimisest on alati kasu, sest distsipliin kasvatab iseloomu ja annab juurde vabadust. Lihtne on alustada füüsilisest liikumisest ja läbi selle jõuda ka mõttemaailma nn treenimiseni.

Kui üks pusletükk on valepidi, ei tule kuigi head tulemust.

Ka treener oli kunagi algaja

Olen sageli kuulnud, et personaaltreeneri juurde minekuks kogutakse julgust. Põhjusena tuuakse välja kartust rumalana näida. Hea uudis on aga see, et kõik treenerid on ka ise olnud kunagi nullpunktis ja me saame väga hästi aru, mida treenijad tunnevad. Üks takistus on olnud ka iseenda suhtes konkreetse otsuse tegemine. Lihtsam on tulla ja midagi natuke teha saalis ilma suurt vastutust võtmata enda ees. Sai ju käidud ja linnuke kirjas. Kui aga soovida reaalset muutust vormis, siis tuleb minna süvitsi ja seda paljud lihtsalt ei viitsi.

Iga klient on oma näo ja teoga. Üldjuhul toimub esmalt vestlusring ja olukorra kaardistamine. Pigem on esmakohtumised rahulikud ja mõõdukad, sest treenimata lihased saavad suure impulsi ka tagasihoidlikust liigutamisest.

«Kas kuidagi lihtsamini ei saaks?» kõlab tihti. Kõige otsesem tee ongi õppida teiste vigadest ja saada kohe alguses vundament paika ehk spetsialisti abiga tervisemüüri laduda. Olen ise selle reha otsa astunud – mitu aastat üksi pusinud ja hiljem ikkagi treenerite abiga reaalselt tulemust saavutanud.

Otsene kasu on õige sooritustehnika juurutamine. Ülioluline tervise seisukohast on harjutuste korrektne tegemine. See jääbki ise tehes kõige rohkem vajaka. Lisaks annab personaalne lähenemine hea võimaluse saada endale nõustaja, kes arvestab just sinu eripäraga. Kavad, menüüd, nõuanded on tasuta olemas ja neid mustmiljon varianti. Küsimus on selles, milline neist sobib.

Tasakaalupusle

Kes järjekindlalt trennis käib ja kelle treeningplaan on progressioonile üles ehitatud, mitte ei tee samu harjutusi kogu aeg sama mahu ja intensiivsusega, sellel inimesel on alati progressi märgata. Ainult trenniga saavutavad hea tulemuse tavaliselt noored, sest nende ainevahetus on kiire ja keha reageerib trennile samuti kärmelt. Täiskasvanud ei pääse toidulaua korrastamisest, sest lõpuks peegeldab välimust iga inimese terviseratta tasakaal – liikumine, söömine, magamine, korrastatud mõttemaailm. Kui üks pusletükk on valepidi, ei tule kuigi head tulemust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles