Vanemuise sümfooniaorkester ja kontserdimaja avasid ühiselt hooaja

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hooaja avakontserdi algus.
Hooaja avakontserdi algus. Foto: Margus Ansu

Reedel tuli Vanemuise sümfooniaorkestri ja Vanemuise kontserdimaja hooaja avakontserdina kontserdimajas Mihhail Gertsi dirigeerimisel ettekandele Ludwig van Beethoveni «Missa solemnis» ehk «Pidulik missa».

Soleerisid sopran Yuka Yanagihara (Jaapan/Saksamaa), metsosopran Helen Lepalaan, tenor Oliver Kuusik ja bass Simon Robinson (Suurbritannia/Saksamaa). Kaasa tegid Vanemuise ooperikoor ja Tartu Noortekoor. Kontsert sai teoks Vanemuise teatri ja Eesti Kontserdi koostöös. Publik võttis esituse vastu pika aplausiga ning tõusis muusikute ja jumaliku muusika kiituseks püsti.

Ka alanud hooajal annab Vanemuise sümfooniaorkester advendikontserdi Tartu Jaani kirikus. See toimub 16. detsembril, dirigeerib Martin Sildos.

9.–27. jaanuarini tuuritab sümfooniaorkester Martin Sildose juhatusel Eestis kontserdisarjaga «Memory 2019». Muusikalisõbrad saavad kuulata kuldseid hitte Marko Matvere, Mikk Saare, Tanja Mihhailova-Saare ja Rasmus Kulli esituses Tartus, Pärnus, Jõhvis, Paides ja Tallinnas.

31. jaanuaril toimub «Ooperigala», kus lavale tulevad Hiromi Omura (sopran, Jaapan/Prantsusmaa), Pirjo Jonas (sopran), Karmen Puis (sopran) ja Märt Jakobson (bass). Vanemuise sümfooniaorkestrit dirigeerib maestro Paul Mägi.

Kontserdihooaeg saab tavakohaselt punkti 10. mail lõppkontserdiga, kus kantakse esimest korda ette Eesti noore helilooja Liis Viira «Teos sümfooniaorkestrile». Kavas on ka Rolf Martinssoni «Ich denke Dein …» (solist sopran Lisa Larsson, Rootsi) ning Nikolai Rimski-Korsakovi «Scheherazade».

29. juulil on aga kõik taas oodatud Vanemuise sümfooniaorkestri vabaõhukontserdile Kassitoome orus. Nii vabaõhu- kui ka lõppkontserti dirigeerib maestro Paul Mägi.

Vanemuise sümfooniaorkester saab tähistada tänavu oma 110. aastapäeva, sest kollektiivi eelkäija andis Samuel Lindpere juhatusel Vanemuises esimese kontserdi 7. mail 1908. Vanemuise kontserdimaja tähistab aga oma 20. aastapäeva 8. novembril Leonard Bernsteini koomilise ooperi "Candide" kontsertettekandega. Varem ei ole seda teost Eestis esitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles