Miks jäeti neljapäevasel metsa arengukava töökoosolekul lõviosa metsakaitsjaid ukse taha? (2)

Hans Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linda-Mari Väli möödunud detsembris toimunud meeleavaldusel.
Linda-Mari Väli möödunud detsembris toimunud meeleavaldusel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kodanikuühendus Eesti Metsa Abiks (EMA) teatas reedel avalikkusele, et neljapäevasel metsanduse arengukava (MAK2030) algatamise töörühma viimasel kohtumisel keelati osaleda kolmel neljast EMA liikmest, kes alatöörühmade tegevusest osa võtsid. Keskkonnaministeeriumi esindajate sõnul toimus kõik aga kehtestatud korra kohaselt ning nemad olukorras vastuolu ei näe.

EMA liikmed osalesid kõigi nelja alatöörühma tegevuses, kultuuri-, ökoloogia-, majandus- ja sotsiaalvaldkonnas. EMA’st lubati laua äärde vaid ühenduse üldprogrammi koordinaatori Linda-Mari Väli asendaja, seisab EMA teates. Väli sõnul on olukord vastuoluline. Eelmisel MAK2030 kohtumisel juunis lubati kõigil EMA esindajatel osa võtta.

Juunikuisel koosolekul lubati kõigil EMA esindajatel osavõtt, kuid neljapäeval toimunud kohtumisel teavitati Välit ja teisi EMA liikmeid, et see luba kehtis vaid ühel korral. Neljapäevasest koosolekust sai osa võtta vaid Indrek Vainu, kes oli osalenud majandusvaldkonna töörühmas, Väli asendaja rollis

Üks inimene neljas töörühmas

Kui EMA ja keskkonnaministeerium kohtusid, et arutleda ühenduse osalemist MAK2030 välja töötamises, siis määrati EMA esindajaks igas alamtöörühmas Väli. EMA’l lubati iga rühma tegelikuks liikmeks pakkuda asendaja, kes konkreetse valdkonnaga tegutseb. Igale teemale keskendus eraldi inimene. Kuid kuna keskkonnaministri 22. märtsi käskkirjas oli määratud, et igas rühmas osaleb EMA’st vaid Väli, ei lubatud teisi EMA esindajaid neljapäeval üldkohtumise laua taha, üksnes üksainus, Vainu, kes siis oli Väli asendusliige.

Väli sõnul enne töörühmade loomist toimunud kohtumist ministeeriumi esindajatega lubati EMA’le, et kuigi too hetk jääb kirja vaid Väli enda nimi, saab ühendus osaleda eri valdkondade asjatundjatega eri töörühmade ja üldiste kohtumiste tegevuses.

EMA esindajad töörühmades ja üldkohtumistel vahetusid tihti. Väli põhjendab seda tõigaga, et EMA on kodanikeühendus kelle eesmärk on esindada asjast huvitatud ja end puudutatuna tundvaid kodanikke. EMA’le oli Väli sõnul: «...oluline just kohtade arv. Sai lubatud, et EMA’l on neli kohta ja mitte midagi muud kui nelja kohta me ei ootagi.»

Vainu oli esialgsel kohtumisel ministeeriumiga lubanud, et ta ei osale MAK2030 töörühmade tegevuses, mööndusega, kui ta ei pea asendama haiget kolleegi või tema osalemine ei osutu tõesti vajalikuks. Väli seletas ühenduse hilisemat meelemuutust tõigaga, et konkreetselt Vainu kogemus oli vajalik, et EMA sõnumit töörühmades kuuldavale tuua.

Kõik oli korrektne

Keskkonnaministeeriumi asekantsler Marku Lamp kommenteeris tekkinud olukorda ning möödunud kohtumiste toimumist järgmiselt: «14.06.2018 toimunud kohtumisel lubati EMA'l osaleda nelja liikmega seetõttu, et osa kohtumise aruteludest toimus valdkondlikes rühmades ning nii oli EMA'l võimalik kõigis neis korraga osaleda. Kuna valdkondlikes alamtöörühmades olime lubanud varasemalt osaleda ka asendusliikmetel, siis lootes ja tuginedes teiste töörühma liikmete mõistmisele, otsustasime, et 14.06.2018 toimunud kohtumisel võivad ekspertidena osaleda veel kolm EMA ühenduse liiget.»

Lampi sõnul ei avaldanud EMA ega Väli enne neljapäevast koosolekut, et soovivad kohtumisel osaleda teistsuguses koosseisus kui ametlikult kinnitatud oli. Töörühm lubas siiski Väli asemel osaleda Vainul. Lamp ütles, et neljapäeval toimunud kohtumise kutsel oli välja toodud, et: «...töörühm koguneb vastavalt ametlikule koosseisule ja paluti teada anda, kui keegi soovib saata asendusliikme.»

Keskkonnaministeeriumi avalike suhtete osakonna peaspetsialist Kady-Ann Sutt põhjendas olukorda, kus üht organisatsiooni lubati esinema üks, teisi mitu liiget, järgmiselt: «Linda-Mari väli on ainus töörühma liige, kes on isikuliselt esindatud neljas töörühmas, teiste liikmete puhul on üks inimene ühes töörühmas.» Ministeeriumi hinnangul on töö toimunud vastavalt kehtestatud korrale ning EMA sai sõna vastavalt sellele, kuidas ministri käskkiri oli töörühmade liikmed kinnitanud.

Keskkonnaministeeriumi kommentaar: 

Keskonnaministeerium soovib täpsustada artiklis esitatuid väiteid. 

«Juunikuisel koosolekul lubati kõigil EMA esindajatel osavõtt, kuid neljapäeval toimunud kohtumisel teavitati Välit ja teisi EMA liikmeid, et see luba kehtis vaid ühel korral. Neljapäevasest koosolekust sai osa võtta vaid Indrek Vainu, kes oli osalenud majandusvaldkonna töörühmas.»

Indrek Vainule võimaldati 13. septembril toimunud MAK2030 algatamise töörühma koosolekul osa võtta kui Linda-Mari Väli, kes on MAK2030 algatamise töörühma liige, asendaja. Nimelt on Eesti Metsa Abiks organisatsioonist MAK2030 algatamise töörühmas vaid üks liige (Linda-Mari Väli). Kui töörühma ametlik liige ei saa osaleda, siis on tal õigus saata töörühma enda asendaja. Möödunud neljapäevasele MAK2030 algatamise töörühma kohtumisele kutsuti üksnes töörühma liikmed või nende asendajad. Töörühma liikmeid, sh Linda-Mari Väli, teavitati sellest eelnevalt neile saadetud kirjalikus kutses. Seetõttu oli Eesti Metsa Abil organisatsioonil võimalik saata MAK2030 algatamise töörühma 13. septembril toimunud kohtumisele üksnes MAK2030 algatamise töörühma liige. Linda-Mari Väli volitustega sai selleks Väli asendajana Indrek Vainu.​

Siiski leiame, et EMA on protsessis väga aktiivselt osalenud ja täname neid selle eest. Samamoodi täname ka kõiki teisi töörühma liikmeid nende suure panuse, kannatlikkuse ja empaatia eest ühise eesmärgi nimel pingutamiseks. Näeme, et oleme selle eesmärgi täitmisele väga lähedal. Mõistame, et nii paljudel erinevatel osapooltel on teinekord üsna keeruline üksteist kuulata, teineteisest aru saada ning ühist keelt leida. Kuid me leiame, et suures pildis oleme sellega hakkama saanud ning enamustes küsimustes on töörühm probleemide kaardistamisel leidnud ühise keele. Ministeerium ei ole ka Linda-Mari Välilt saanud tagasisidet, et nende hinnangul oleks midagi kaalukat probleemikaardistustest välja jäänud. Küll aga on oleme korduvalt nii suuliselt kui ka kirjalikult selgitanud EMA liikmetele, sh Linda-Mari Välile, MAK2030 algatamise töörühma moodustamise põhimõtteid. Veel neljapäevalgi, nii enne kui ka pärast koosoleku algust, selgitasid ministeeriumi esindajad EMA liikmetele töörühmas osalemise põhimõtteid ja aluseid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles