Salisbury rünnakus süüdistatava pass viitab seotusele GRUga (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov.
Ruslan Boširov (vasakul) ja Aleksandr Petrov. Foto: TASS/TASS /Scanpix

Ajakirjanikud on paljastanud dokumendid, mis annavad esimese avaliku kinnituse Salisbury närvimürgi rünnakus kahtlustatavate meeste seotusele Venemaa kaitseministeeriumiga.

Veebiportaali Bellingcat poolt avalikustatud dokumentidest selgub, et Aleksandr Petrovile väljastatud passil oli kõrge salastatuse kategooria tempel ja telefoninumber, mida seostatakse Venemaa kaitseministeeriumiga. Telefoninumbri juures on väidetavalt kiri: «Ära jaga informatsiooni».

Briti väljaanne The Independent helistas passi märgitud Moskva suunakoodiga numbrile ja telefonile vastaja ütles, et helistatud on Venemaa kaitseministeeriumisse. Kõne lõpetati, kui ajakirjanik esitas küsimuse Petrovi kohta.

Ajalehe Novaja Gazeta andmetel on telefoninumber seotud selle Moskva piirkonnaga, kus asub Luure Peavalitsuse (GRU) peakorter. 

Lisaks on kahtlustäratav asjaolu, et Petrovi 2009. aastal väljastatud pass ei anna infot mehe mineviku kohta enne nimetatud aastat. Samuti on eksperdid kinnitatud, et Petrovi passi väljastanud osakond tegeleb üksnes valitsuse heaks töötavatele inimestele dokumentide väljastamisega, kirjutas Guardian.

«Tavalised inimesed ei saa oma passe siit,» ütles uuriv ajakirjanik Sergei Kanev. «Ma ei mõtle ärimehi või kõrgetasemelisi ametnikke. Ma mõtlen inimesi, kes tihti töötavad saladuskatte all, muu hulgas luureteenistuses.»

Veel on leitud dokumente, mis tõestavad, et lennupiletid Suurbritanniasse osteti vaid mõni tund enne reisi algust. See lükkab ümber meeste väited, et reis Salisburysse oli pikalt ette planeeritud.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja eitas avaldatud dokumentide tõelevastavust.

Turvakaamerate salvestusel on näha Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi Salisbury linnas.
Turvakaamerate salvestusel on näha Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi Salisbury linnas. Foto: Metropolitan Police / PA Wire/PA Images

Ühendkuningriigi võimud teatasid eelmisel nädalal, et on tõestanud kahe Venemaa Föderatsiooni relvajõudude kindralstaabi luurepeavalitsuse (GRU) agendi seotuse endise spiooni Sergei Skripali ja tema tütre mürgitamisega märtsis närvimürgiga Novitšok.

Suurbritannia politsei kuulutas Venemaa kodanikud Aleksandr Petrovi ja Ruslan Boširovi üle Euroopa tagaotsitavaks ning avaldas pildid kahtlusaluste passidest, kuigi tõenäoliselt on tegu varjunimedega.

Kolmapäeval Kremli rahastusega telekanalis RT eetrisse antud intervjuus kinnitasid Boširov ja Petrov, et viibisid enne Skripalide teadvusetuna leidmist 4. märtsil Salisburys, aga tegid seda väidetavalt selle, et näha oma silmaga 123 meetri kõrguse torniga katedraali ja selle kella ning nautida selle arhitektuuri.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles