Pyongyangis algas selle aasta kolmas Koreade tippkohtumine (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Korea president Moon Jae-in sõitis Pyongyangi oma kolmandale kohtumisele Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga.

Riiklikus televisioonis edastati kaadreid, kuidas presidendi lennuk tõusis Souli lennuväljalt õhku umbes 80 minutit kestvale lennule Põhja-Korea pealinna. Veidi hiljem näitati televisioonis, kuidas Kim tervitas Mooni südamlikult Pyongyangi lennuväljal. Mõlemat riigipead saatsid nende abikaasad.

Lennujaamast suundusid liidrid Paekwawoni riiklikku külalistemajja lõunasöögile.

See on Lõuna-Korea presidendi esimene visiit Pyongyangi viimase aastakümne jooksul. Viimati külastas Põhja-Korea pealinna Roh Moo-hyun 2007. aasta oktoobris.

Moon peaks jääma Pyongyangi neljapäevani ning selle jooksul pidama Kimiga kõnelusi vähemalt kaks korda.

Ta ütles enne visiiti, et kui see visiit viib USA ja Põhja-Korea kõneluste jätkamiseni, oleks see juba piisavalt tähtis.

Lõuna-Korea välisminister Kang Kyung-wha pidas tippkohtumist ette valmistades pühapäeval ja esmaspäeval telefonivestlusi USA välisministri Mike Pompeoga.

«Välisministrid lubasid säilitada tiheda koordineerimise Põhja-Korea tuumavabaks muutmise jõupingutuste jätkamisel ning Koreade-vahelise dialoogi ja koostöö teemadel,» teatas USA välisministeerium, rõhutades surve hoidmise tähtsust kuni ühise eesmärgi saavutamiseni Põhja-Korea lõplikust ja täielikult tõendatud tuumarelvitustamisest.

«Kavatseme taotleda Põhja-Korea tuumavabaks muutmise edasiviimist ning vastastikust meedet Ühendriikidelt siira dialoogi kiireks taastamiseks eesmärgiga seada sisse uued ja rahumeelsed suhted,» ütles Mooni kantseleiülem Im Jong-seok.

Lõuna-Korea president ütles eile, et sellenädalase Koreade tippkohtumise üks peateemasid on poolsaare tuumavabaks muutmine.

Denukleariseerimiskõnelused Pyongyangi ja Washingtoni vahel on seiskunud pärast Kimi ja USA presidendi Donalt Trumpi 12. juuni kohtumist Singapuris, kus nad allkirjastasid ähmase lubaduse Korea poolsaare tuumavabaks muutmise kohta.

«Olen saanud mitmel korral kinnitust nii esimees Kim Jong-uni kui ka president Donald Trumpi siira valmisoleku kohta selles küsimuses,» ütles Moon eilsel valitsuse istungil. «Kavatsen rääkida esimees Kim Jong-uniga avameelselt võimaluste üle, kuidas saavutada kompromissi USA tuumavabaduse nõude ja Põhja-Korea nõudmise vahel vaenulike suhete lõpetamiseks.»

Moon ja Kim on kohtunud selle aasta aprillis ja mais. Moon aitas vahendada ka juunikuist ajaloolist tippkohtumist Trumpi ja Kimi vahel.

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas teisipäevase tippkohtumise eel, et see on tähtis võimalus kiirendada Koreade-vaheliste suhete arengut.

Mooni saadavad visiidil ka äriliidrid, teiste seas Samsungi firma pärija Lee Jae-yong ja Hyundai Motori asepresident.

Analüütikud ei oota tippkohtumiselt suuri läbimurdeid. «Kohtumine toob ilmselt kaasa roosilisi pealkirju, kuid teeb vähe Põhja-Korea tuumadesarmeerimise jõupingutuste kiirendamiseks,» teatas Eurasia Group kirjas.

Kim avaldab Moonile survet Põhja-Lõuna koostöö hoogustamiseks, seda eriti valdkondades, millest tõuseks Põhjale majandusikku kasu, lisati selles.

«Progressiivsetel tegelastel Mooni valitsuse sees ja väljaspool seda on tugevad stiimulid võimendada tippkohtumise saavutusi, ähmastades asjaolu, et ilmselt napib suuri käegakatsutavaid tulemusi,» teatas Eurasia Group.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles