Ornitoloogid paluvad luiki mitte toita

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimeste pakutud toiduga harjunud luiged ei kibelegi talvisest Tallinnast lahkuma.
Inimeste pakutud toiduga harjunud luiged ei kibelegi talvisest Tallinnast lahkuma. Foto: Toomas Huik/Postimees

Ornitoloogid paluvad inimestel luiki rändeajal mitte toita, kuna lisatoiduga harjunud linnud ei liigu neile sobivatele toitumisaladele.

Eesti Ornitoloogiaühingu linnukaitse spetsialisti Riho Kinksi kinnitusel on Eestis luikede jaoks palju madalaveelisi looduslikke toitumisalasid, mis ei külmu talvel kinni, teatas keskkonnaamet.

«Ühe koha jäätumisel otsitakse järgmine vabaveeala, liikudes lõuna ja lääne poole. Seetõttu ei ole luikede toitmine vajalik, vaid toitmisega loob inimene neile lõksu,» selgitas Kinks. Ta lisas, et lindude toitmise korral jäävad veekogu külmumisel endiselt inimesele lootma ning ei liigu sobivatele looduslikele toitumisaladele.

Keskkonnaameti looduskaitse osakonna nõuniku Teet Koitjärve sõnul pakuvad inimesed lindudele enamasti saiatooteid. Süsivesikute rikkad ja mineraalainete vaesed jahutooted ei kuulu aga lindude looduslikule toidulauale ja kahjustavad nende seedeorganeid ning ka lennuvõimekust.

«Veelindude toitmine on õigustatud vaid külmadel talvedel rannikuäärse vaba vee puudumisel, aga see on pigem erand kui reegel,» ütles Teet Koitjärv.

November ja detsember on luikede rändeaeg. Eesti on Euroopas luikedele oluline talvitusala, kus madalaveelistele avatud rannikualadele võib talveks koonduda üle 10 000 linnu, peamiselt kühmnokk-luiged.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles