Meestearst Punab: universaalse kindlustuse puhul tekib absurdne olukord (1)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Punab.
Margus Punab. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Meestearst Margus Punabi sõnul on haigekassa kindlustus üks peamiseid motivaatoreid, miks legaalselt töötada.

Mõttekoda Praxis, kellelt sotsiaalministeerium tellis analüüsi, soovitas asendada praeguse ravikindlustussüsteemi universaalse, kõigile Eesti residentidele kehtiva ravikaitsega.

Muudatus puudutaks umbes 120 000 inimest ja see eeldaks muudatusi maksusüsteemis, kuna ravikaitse saamine ei sõltuks enam tööjõu maksukoormusest. 

Meestearst Margus Punab seda ideed ei poolda ning kirjutas Facebookis, et haigekassa kindlustus on üks peamiseid motivaatoreid, miks legaalselt töötada. «Pensioni peale nooremad kui 50 aastased niikuinii suurt ei mõtle ja ega tegelikult tasugi. Maksuskeemitamine on liigrohkete riiklike toetusmeetmete tõttu meil tänagi igapäevane,» kommenteeris Punab.

«Teiseks, universaalse kindlustuse puhul tekib absurdne olukord, kus kümned tuhanded inimesed maksavad makse (ka tervisekindlustust tagavaid) teises riigis, aga saavad täismahus teenuse oma emamaal. Kinni maksavad selle jällegi koju jäänud töövõtjad ja andjad. Kuidas mõjub see meie konkurentsivõimele?» jätkas meestearst.

Universaalse kindlustuse ideed kritiseeris Facebookis ka poliitik Meelis Atonen. «Praxise, sotsiaalministeeriumi ning tõeliste sotsiaaldemokraatide vägeva PR-i eesmärk: igale maailma elanikule Eestis tasuta ravikindlustus. Raha tuleb seinast ja vot siis saab Eesti suureks. Tegelikult paneb ikka muretsema küll,» kirjeldas Atonen. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles