ÜRO uurija: Birma sõjaväe jõhkrust on raske mõista (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohingjad Birmas käed kuklal põlvitamas.
Rohingjad Birmas käed kuklal põlvitamas. Foto: Handout . / REUTERS/Scanpix

Birma sõjaväe jõhkrust islamiusku rohingjade vähemuse kallal on raske mõista, ütles ÜRO uurija täna inimõigusnõukogus raportit tutvustades.

«Tatmadawi operatsioonide jõhkruse astet, selle täielikku hoolimatust tsiviilisikute elude suhtes on raske mõista,» ütles Marzuki Darusman, kes juhtis ÜRO faktikogumismissiooni Birmas.

Raporti kohaselt on piisavalt tõendeid, et anda Birma armeejuht Min Aung Hlaing ja veel viis kõrget sõjaväelast inimsusevastaste kuritegude ja rohingjade-vastase genotsiidi eest kohtu alla.

Eelmise aasta augustis põgenes Birma relvajõudude verise kampaania eest üle piiri Bangladeshi umbes 700 000 rohingja moslemit. Myanmar on eitanud süüdistusi etnilises puhastuses ning kinnitab, et kampaania korraldati vastuseks rohingja mässuliste rünnakutele.

Marzuki Darusman.
Marzuki Darusman. Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

Birma sõjaväe taktika olnud ÜRO faktikogumismissiooni teatel tegelike julgeolekuohtude suhtes järjekindlalt ja jõhkralt ebaproportsionaalne.

ÜRO 444-leheküljelises raportis kutsuti Myanmari võime vahetama välja sõjaväe juhtkonda ja jätma Birmas Tatmadaw´ina tuntud institutsioon ilma poliitilisest rollist.

Sõjavägi on karistusoperatsioonidega tapnud umbes 10 000 inimest, öeldakse raportis, kuid tõdetakse, et ilmselt on see konservatiivne hinnang.

Darusman keskendus raportit tutvustades veresaunale rohingjade külades ja kirjeldas, kuidas inimesed piirati sisse ja eraldati soo põhjal. «Mehed tapeti süstemaatiliselt. Lapsed kas lasti maha, visati jõkke või tulle,» lausus ta.

Naisi ja tüdrukuid vägistati grupiviisiliselt ning neid piinati vägistamise ajal vaimselt ja füüsiliselt. «(Seksuaalvägivalla) ulatus, julmus ja süstemaatiline iseloom näitavad vähimagi kahtluseta, et vägistamist kasutati sõjataktikana,» ütles uurija ja lisas, et Tatmadawi ning teiste julgeolekujõudude teod langevad nelja või viide genotsiidiaktide kategooriasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles