Konstantinoopoli patriarh lubas Ukraina kirikule peatset iseseisvust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholemeos I.
Konstantinoopoli oikumeeniline patriarh Bartholemeos I. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / Scanpix

Kogu maailma õigeusklike juhi Konstantinoopoli patriarhi Bartholomeos I saadik ütles eile Ukraina presidendile Petro Porošenkole, et Ukraina õigeusukirik kuulutatakse peatselt Vene kirikust sõltumatuks.

Istanbulis baseeruv Konstantinoopoli patriarh, keda peetakse ajaloolistel põhjustel umbes 300 miljoni maailma õigeuskliku eestkõnelejaks ja esimeseks võrdsete seas, peaks lähikuudel otsustama Ukraina taotluse üle lüüa lahku Moskvast ja rajada sõltumatu kirik.

Vene kõrged kirikuametnikud on hoiatanud, et kui patriarh tunnustab Kiievit, pole neil muud valikut kui katkestada suhted Konstantinoopoliga.

Üks Bartholomeos I saadikuid ütles eile Porošenkole, et Ukraina kiriku iseseisvumine on sisuliselt juba otsustatud.

«Me tulime erakorralise missiooniga,» ütles peapiiskop Daniel. «Ukraina õigeusukiriku autokefaalia (kirikliku iseseisvuse) andmise protsess on alanud.»

«Oleme finišijoonel,» lisas ta.

Porošenko tänas Bartholomeos I julguse ja tarkuse eest ning ütles, et ukrainlased on palvetanud sadu aastaid kiriku iseseisvuse eest.

Ukraina õigeusu kiriku ühe haru vaimulikud on tõotanud lojaalsust Moskvale, ent rahvusvahelise kanoonilise tunnustuseta haru allub Kiievi patriarhile Filaretile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles