Trump tühistas Obama-aegsed metaanipiirangud (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maagaasipõleti USAs.
Maagaasipõleti USAs. Foto: Matthew Brown / AP/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon tühistas eelmise riigipea Barack Obama ajal kehtestatud reegli, mis sundis energiaettevõtteid tootmisel eralduvat metaani kinni püüdma, sest seda peetakse üheks peamiseks kliima soojenemise põhjustajaks.

USA siseministeerium töötas välja uue seaduse, mis leevendab ettevõtetele kehtestatud gaasisaastepiiranguid. Muudatusega säästavad ettevõtted järgmise kümne aasta jooksul kuni 2 miljardit dollarit, rõhutavad sammu pooldajad.

Nädala eest tegi USA keskkonnakaitseamet ettepaneku leevendada era- ja avalikku maad puudutavat metaaniemissioonireeglit. «Me pooldame puhast õhku ja vett, aga samas pooldame me mõistlikke regulatsioone,» ütles asesiseminister David Bernhardt.

Metaan on maagaasi komponent, mis lekib või mida lastakse puurimistööde käigus meelega välja. Metaani panus kliimamuutusesse on suurem kui süsinikdioksiidil, kuid seda esineb väiksemates kogustes.

Bernhardt ega teised siseministeeriumi ametnikud osanud öelda, kuivõrd mõjutab uus seadus metaaniemissiooni.

Maakorralduse büroo analüüsi põhjal lähevad teisipäevase muudatusega esialgse seadusega loodetud emissioonikärped kaotsi. Algne regulatsioon vähendanuks metaaniheidet 180 000 tonni võrra aastas.

Muudatus tähendab kaotust ka metaani koguma ja müüma hakanud ettevõtetele.

New Mexico demokraadist senaator Tom Udall kritiseeris muudatust kui järeleandmist vastutustundetutele saastajatele.

California peaprokurör Xavier Becerra kavatseb muudatuse vaidlustada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles