Allatulistatud Vene luurelennuk Süürias: kes mida väidab? (1)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõjaväe Il-20ga juhtunust koostatud joonis.
Vene sõjaväe Il-20ga juhtunust koostatud joonis. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin astus eile hilisõhtul Iisraeli kaitseks välja ja teatas, et luurelennuki allatulistamise Süürias põhjustas traagiline sündmuste jada, mitte meelevaldne tegevus. Süüria aga vaikib.

«Tundub, et tegu on pigem traagilise sündmusteahelaga,» märkis Vene riigipea vastuseks küsimusele, kas sõjalennuki allatulistamine võis olla seotud pahatahtlike võõrvägedega. «Iisraeli hävitaja ei tulistanud meie lennukit alla.»

Vene kaitseministeerium: Süüria tegi aga Iisrael süüdi

Vene kaitseministeerium teatas varem, et Iisraeli vastutustundetu tegevuse tagajärjel hukkus lennuki Il-20 pardal 15 Vene sõjaväelast, ning lennuki tulistasid alla Süüria valitsusväed.

«Sergei Šoigu informeeris (Iisraeli kaitseministri Avigdor) Liebermani, et 15 Vene sõjaväelase elu nõudnud tragöödia leidis aset Iisraeli õhujõudude vastutustundetu tegevuse tõttu,» teatas Vene kaitseministeerium vahejuhtumi kohta, mille käigus tulistas Süüria õhutõrje alla Vene sõjaväelennuki.

«Kasutades Vene lennukit kattevarjuna, asetasid Iisraeli piloodid selle Süüria õhutõrjesüsteemide tulejoonele. Selle tulemusena tulistati Il-20 raketisüsteemi S-200 raketiga alla,» ütles ministeeriumi pressiesindaja kindralmajor Igor Konašenkov. Ta lisas, et Iisraelilt saadi hoiatus vähem kui minut enne rünnakut, mistõttu polnud Vene lennukil võimalustki pääseda.

Putin: kahetsusväärne, kuid rahuneme

Venemaa teatel tulistas lennuki alla Süüria
Venemaa teatel tulistas lennuki alla Süüria Foto: GRAPHIC NEWS

Juhtum oli üks hullemaid «sõbraliku tule» juhtumeid Venemaa ja Süüria vahel sellest alates, kui Moskva saatis sõjaväe 2015. aasta septembris Süüriasse toetamaks president Bashar al-Assadi vägesid.

«Vastumeetmed saavad olema seotud eelkõige meie sõdurite ja sõjaväerajatiste julgeoleku tagamisega Süürias,» märkis Putin oma eileõhtuses teadaandes.

Putini sõnul ei ole võimalik juhtunut võrrelda kolmeaastataguse juhtumiga, mille käigus Türgi hävitaja lasi Süüria piiri lähedal alla Vene hävitaja. «Türgi hävitaja lasi meie lennuki meelega alla,» sõnas ta.

Iisrael: meie ei teinud

Iisraeli sõjavägi lükkas eile kõik väited, nagu nende lennukid põhjustanuks kaudselt Vene luurelennuki allatulistamise, ümber. Nemad peavad vastutavaks Süüriat, Iraani ja Liibanoni šiialiikumist Hizbollah.

Iisraeli sõjavägi rõhutas, et luurelennuki lasi alla Süüria ebatäpne õhutõrjesüsteem S-200 ja lisas, et süürlased ei vaevunudki kindlaks tegema, kas Vene lennukeid oli õhus või mitte.

Iisraeli hävitajad olid Vene lennuki allatulistamise hetkeks sõjaväe teatel juba tagasi Iisraeli õhuruumis.

Iisrael ja Venemaa on seni kasutanud erilist kuuma liini, et ennetada üksteise õhuvägede kokkusattumist Süüria kohal. Iisraeli sõjavägi on selle efektiivsust kiitnud.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu avaldas telefonikõnes Putinile kaastunnet, kuid lisas, et lennuki allatulistamise eest vastutavad siiski süürlased.

Iisrael on korraldanud Süüria kaheksandat aastat kestva kodusõja vältel naaberriigi territooriumil arvukalt rünnakuid, võttes sihikule Damaskust toetava Iraani sihtmärke, juudiriigi väitel Hizbollah'le mõeldud relvasaadetisi ja ka Süüria valitsusvägede sõjalist taristut.

Samaaegselt olevat Vene radarisüsteemid märganud piirkonnas viibinud Prantsuse fregatilt Auvergne välja tulistatud rakette. Iisraeli sõjavägi keeldus teadet kommenteerimast. Prantsuse sõjaväe esindaja kolonel Patrik Steiger eitas, et nemad kuidagi juhtunuga seotud olid.

Damaskus juhtunut kommenteeriunud ei ole. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles