Tuhanded Idlibi elanikud pöörduvad koju tagasi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria mässulised Idlibi osas saavutatud kokkuleppest kuuldes Süüria režiimi vastu meelt avaldamas.
Süüria mässulised Idlibi osas saavutatud kokkuleppest kuuldes Süüria režiimi vastu meelt avaldamas. Foto: OMAR HAJ KADOUR / AFP/SCANPIX

Tuhanded Süüria mässuliste viimase suure kantsi Idlibi elanikud on pöördunud tagasi koju pärast teadet kokkuleppest valitsusvägede suurpealetungi ärahoidmiseks, ütlesid vaatlejad.

Õhurünnakute ägenedes ja eeldatavate valitsusvägede ja neid toetava Venemaa rünnakute hirmus lahkusid Idlibist septembri algul tuhanded elanikud.

Esmaspäeval teatati aga Venemaa ja mässuliste toetaja Türgi kokkuleppest luua 15. oktoobriks demilitariseeritud tsoon Idlibi provintsi ümber, mis olevat esimene samm üldisema lahenduse suunas.

Kokkulepe on ajendanud Idlibi elanikke koju tagasi pöörduma, ütles vabaühendus Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus.

«Umbes 7000 inimest on pärast kokkuleppe teatavakstegemist esmaspäeval kodulinnadesse- ja -küladesse tagasi pöördunud,» ütles keskuse juht Rami Abdel Rahman.

ÜRO on Vene-Türgi kokkulepet ettevaatlikult toetanud, öeldes, et see võimaldab humanitaarabi kohale toimetada ja tsiviilelanikke säästa.

Vene-Türgi kokkulepe näeb ette 15-20 kilomeetri laiuse demilitariseeritud tsooni loomist Idlibi piirile.

Vene presidendi Vladimir Putini sõnul kaasneb demilitariseeritud tsooni loomisega kõigi äärmuslastest võitlejate, nende seas ka Al-Nusra Rinde liikmete lahkumine Idlibist.

Putin ja Türgi president Recep Tayyip Erdoğan leppisid kokku ka raskerelvastuse, seal hulgas tankide ja raketisüsteemide tagasitõmbamises sellest tsoonist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles