Kõva raksatus Lapimaal osutus maavärinaks

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Soome maanteeamet

Lapi maakonna lääneosas Pello vallas värises täna varahommikul kella 6 paiku maa, Helsingi ülikooli seismoloogide andmetel oli maa-aluste tõugete tugevuseks Richteri skaala järgi 2,1 magnituudi.

Maavärina hüpotsenter asus 8 kilomeetri sügavusel maa sees, vahendas YLE.

Lapi päästeamet sai hommikul mitmeid kõnesid kohalikelt, kes teatasid kõvast raksatusest ja kõmakast. Värinat tunti sündmuspaigast ka kümnete kilomeetrite kaugusel.

Helsingi ülikooli seismoloogia instituudi tehnilise assistendi Ilmari Smedbergi sõnul toimub taolisi maavärinaid Soomes mitu tükki aastas.

«Mõnikord juhtub, et maa-alused tõuked leiavad aset asustamata piirkonnas ja siis ei tunne neid keegi. Teinekord jällegi väriseb maa piirkonnas, mis on tihedalt asustatud ja siis see märkamatuks ei jää,» rääkis Smedberg.

Seismoloogia instituudi juhataja Pekka Heikkineni sõnul on Torniolaakso piirkond, kus asub ka Pello vald, seismiliselt aktiive. «Maavärinad on tingitud vanast maa rebenemisest Rootsi rannikul ja Soome poolel,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles