Siim Kiisler põhjendas Isamaa langust «ajutise» meediapildist kõrvalejäämisega

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkonnaminister Siim Valmar Kiisler «Otse Postimehest» stuudios
Keskkonnaminister Siim Valmar Kiisler «Otse Postimehest» stuudios Foto: Tairo Lutter

Isamaa aseesimees ja keskkonnaminister Siim Kiisler põhjendas erakonna toetuse langust alla valimiskünnise «ajutise» meediapildist kõrvalejäämisega kuid kinnitas, et partei toetus hakkab taas kasvama.

Septembrikuise uuringu järgi pääseks järgmisesse riigikogusse vaid neli erakonda, selgus Rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud Turu-uuringute AS-i üle-eestilisest tuhande vastajaga küsitlusest. Isamaa toetus oli langenud valimiskünnise alla kolmele protsendile.

«Kindlasti ei ole see lõpp aga muidugi rikub see tuju,» ütles Kiisler neljapäeval saates «Otse Postimehest». «Aga ka enne kohalikke valimisi oli meil raske seis, kuid me tulime sellest välja, ka ajaleht Postimees on meie erakonnale juba mitu aastat kurja kraaksunud, aga me tegutseme endiselt,» lisas ta.

Kiisler põhjendas toetuse langust eelkõige asjaoluga, et viimasel ajal on olnud meediapildis uusi nimesid ning mõned erakonnad on tulnud välja «helikopterilt raha külvamise» loosungitega. «Meie sedalaadi samme ei ole astunud ja võib-olla viimasel ajal natukene pildilt väljas olnud. Aga me lihvime oma sõnumeid, saame need paika ja siis olema pildil ka,» rääkis Kiisler. Ta lisas, et võrreldes varasemate kampaaniatega on Isamaa seekord võtnud selgema maailmavaatelise joone.

«Me ilmselt keskendume natukene kitsamalt ja ei püüa seinast seina pakkuda igaühele midagi. Me oleme valik parempoolsele rahvuslikult mõtlevale konservatiivsele inimesele ja kindlasti on need valijad meil alati olemas,» ütles Kiisler. «Ma arvan, et meil on teiste erakondadega võrreldes hea seis selles mõttes, et neil on mingid sisemised käärimised, mis Isamaal on selja taga. Me oleme aastaid nende probleemide käes vaevelnud, aga täna meil neid ei ole. Erakonnas valitseb sisemiselt rahulik ja töine õhkkond,» kinnitas ta.

Siim Kiisler ei vastanud otsesõnu küsimusele, kas uued poliitikasse tulnud parteid Eesti 200 ja Elurikkuse Erakond võiksid ületada järgmise aasta märtsis parlamendivalimistel künnise. «Ma ei ennustanud ka Vabaerakonnale eelmistel valimistel edu, sest tundus kummaline, et üks erakond ei räägi sellest, mida ta pakub ühiskonnale ja inimestele, vaid räägib päevad läbi sellest, kuidas teha valimissüsteeme, kui palju erakonnad toetust peaksid saama, kes võib kandideerida ja kes ei või. Sisuliselt räägib kogu aeg iseendast. Aga ometi see uudsus võlus. Näeb siis, mis saab seekord,» rääkis Kiisler.

Rahvusringhäälingu tellitud uuringu järgi suudaks praegu viieprotsendilise valimiskünnise ületada kuuest parlamendiparteist vaid neli. Keskerakonda toetas 28, Reformierakonda 27, EKRE-t 17 ja Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda 14 protsenti. Isamaa toetus kukkus kolmele protsendile, valimiskünnise alla jääks ka Vabaerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles