Vatikan seisab ühtviisi nii rahu kui ka naiste õiguste eest

Urmas Paet
, eurovolinik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mulu külastas paavst Franciscus Birmas taga kiusatud rohingjade põgenikelaagrit Bangladeshis.
Mulu külastas paavst Franciscus Birmas taga kiusatud rohingjade põgenikelaagrit Bangladeshis. Foto: Andrew Medichini/Afp/Scanpix

Paavst Franciscuse visiit pälvib alati suurt tähelepanu ka riikides, kus katoliiklased ei moodusta enamust. Vaatamata viimaste aegade mõningatele mainekujunduslikele tagasilöökidele on Vatikanil maailmas ainulaadne positsioon ja laiaulatuslik mõju, mis ulatub rahvusvahelistesse suhetesse. Vatikani diplomaatiline võrgustik jääb tänapäeva maailmas alla ehk ainult USA omale.

Vatikani ehk Püha Tooli diplomaatilist teenistust peetakse maailma vanimaks, kuid selle toimimisest teatakse üllatavalt vähe. Püha Tooli diplomaatia algusajaks võib lugeda aastat 325, kui paavsti saadikud osalesid teiste valitsejate korraldatud nõupidamisel.

Püha Tooli on juba kaua aega tunnustatud kui rahvusvahelise õiguse subjekti ning ta osaleb aktiivselt rahvusvahelises suhtluses. Pärast Teist maailmasõda on Vatikani rahvusvaheline aktiivsus olnud aga eriti kõrge. Püha Tool hakkaski ülemaailmset haaret laiendama 20. sajandi algul, mil hakati süsteemselt sõlmima diplomaatilisi suhteid teiste riikidega. Kuigi esimesed sellelaadsed suhted sõlmiti juba 15. sajandil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles