Vaikne ookean antiigist tänapäevani

Peeter Helme
, Vikerraadio kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Unenäojaht. Kujuteldava Vaikse ookeani uurimine»
«Unenäojaht. Kujuteldava Vaikse ookeani uurimine» Foto: Raamat

Kuigi elame ajastul, mil meie planeet on vähemalt näiliselt ühendatud üheks globaalseks tervikuks, on turvatunne siiski suuresti näiv ning inimene ei tohi eales unustada loodusstiihiate jõudu. Peale põneva ja haarava ajaloolise jutustuse tuletab seda tõde meelde ka tuntud ja tunnustatud Uus-Meremaa ajaloolase ja ajaloopopulariseerija, kirjaniku ja näitekirjaniku ning kirjastaja John Dunmore’i raamat «Unenäojaht. Kujuteldava Vaikse ookeani uurimine».

See raamat on korraga väga mitu asja. Esiteks on Dunmore’i teos näide sellest, kuidas kirjutada loetavat ajalooraamatut: tekst on faktitihe, kuid autor ei takerdu pisiasjadesse, vaid keskendub enda valitud narratiivile ning jutustab seda kergelt loetavas stiilis. Siinkohal kindlasti suur tänu tõlkija Tiina Randusele!

Teiseks on raamat kindlasti kohustuslik lugemine kõigile, kes on lapsena – aga miks mitte ka täiskasvanuna – lugenud Robert Louis Stevensoni «Aarete saart», Daniel Defoe «Robinson Crusoet» või Robert Stilmarki «Pärijat Kalkuttast». Nimelt annab Dunmore sellele kõigele ajaloolis-geograafilise tausta, lisades näpuotsaga Vaikse ookeani saarte kultuurilugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles