Prantsuse paremäärmuslaste juht Marine Le Pen keeldus psühhiaatrilisest ekspertiisist (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: Charles Platiau / Reuters/Scanpix

Prantsusmaa paremäärmusliku partei Rassemblement National (varasema nimega Front national) juht Marine Le Pen keeldus talle kohtu poolt määratud psühhiaatrilisest uuringust, mis määrati talle islamistliku äärmusrühmituse Islamiriik džihadistide poolt toime pandud tapmisi näitavate fotode levitamise eest.

50-aastane Le Pen postitas  Twitterisse kolm Islamiriigi vägivallast kõnelevat fotot, mille tagajärjel jäi ta ilma parlamendisaadiku puutumatusest ja talle esitati süüdistus vägivallategudest rääkivate fotode levitamises, teatab theguardian.com. 

Le Pen pani 20. septembril koopiad kohtudokumentidest Twitterisse, neil on näha kohtu otsust selle kohta, et ta peab minema psühhiaatrilisele uuringule.

Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: Norbert Scanella / imago/PanoramiC/Scanpix

Paremäärmuslasest prantslanna peab lähiajal astuma kohtu ette. Kohus võib talle vägivallapiltide levitamise eest määrata kuni kolme aasta pikkuse vangistuse ja 75 000 euro suuruse trahvi.

«Arvasin, et olen oma elus kõike näinud, kuid vist mitte! Ainult selle eest, et näitasin, kui julmad võivad olla Islamiriigi võitlejad, pean minema psühhiaatrilisele hindamisele! Kui kaugele juriidiline süsteem veel läheb?» kirjutas prantslanna.

Ta lisas, et Prantsusmaal kehtiv valitsusrežiim kohutab teda, sest valitsus üritab teda halvas valguses näidata.

«Ma tahan näha, kuidas võimuesindajad ja kohus sunnivad mind minema psühhiaatrilisse ekspertiisi,» sõnas poliitik ajakirjanikele.

Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: Eric Gaillard / Reuters / Scanpix

Kohtu 11. septembri otsuse kohaselt peab Le Pen läbima psühhiaatrilise hindamise, kuna enne tema üle peetavat kohut on vaja teada, kas on võimeline talle öeldust aru saama ja küsimustele vastama.

Le Pen rõhutas, et kohtu poolt määratakse psühhiaatrilisi uuringuid tavaliselt vägistajatele ja pedofiiidele, tema ei ole kumbki.

Le Pen postitas Islamiriigi vägivallast rääkivad fotod, mille seas on ka USA ajakirjaniku James Foley hukkamise pilt, Twitterisse 2015. aasta detsembris. Teisel pildil on näha puuris meest, kelle džihadistid on süüdanud ja kolmandal fotol on, kuidas islamistlikud võitlejad sõidavad tankiga üle ohvri.

James Foley 2012. aasta novembris Süürias Aleppos
James Foley 2012. aasta novembris Süürias Aleppos Foto: NICOLE TUNG / AFP/Scanpix

James Foley vanemad süüdistavad Le Peni, et ta kasutas nende poja surma tsenseerimata fotot oma poliitiliste eesmärkide saavutamiseks.

Le Pen kustutas hiljem James Foley foto ja teatas, et ta ei teadnud, kes sel fotol ohver oli.

Islamiriik röövis vabakutselise ameeriklasest ajakirjaniku 2012. aastal Süürias ja lõi tal 2014. aasta augustis pea maha.

Kaader Islamiriigi videost, millel on näha James Foleyt enne hukkamist
Kaader Islamiriigi videost, millel on näha James Foleyt enne hukkamist Foto: Reuters TV / Reuters/scanpix

Le Pen postitas Islamiriigi vägivallategudega fotod Twitterisse pärast prantsuse ajakirjaniku sõnavõttu, et tema paremäärmuslik partei on võrdne Islamiriigiga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles