Miks septembris mitte juua?

Anneli Sammel
, Tervise Arengu Instituudi terviseriskide ennetamiskeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise Arengu Instituudi terviseriskide ennetamiskeskuse juht Anneli Sammel.
Tervise Arengu Instituudi terviseriskide ennetamiskeskuse juht Anneli Sammel. Foto: Tervise Arengu Instituut.

Enamik Eesti elanikke tajub, et alkoholi juuakse ülemäära palju. Paraku kehtib siingi vanasõna – teise silmis näed pindu, enda silmis palki ei näe. See on üsna tavaline, et inimesed sageli alahindavad enda joodud koguseid.

Esmalt peab ütlema, et ei ole olemas ohutut alkoholi kogust, vaid rääkida saab madala riskiga alkoholitarvitamisest. Inimesed on erinevad, see millised probleemid alkoholist tekivad, sõltub sellest, mis vanuses ta on, kas tegu on naise või mehega, on ta terve või juba terviseprobleemidega. Mõni tervisehäire tekib kümneaastase napsitamise tagajärjel, mõne häire tekkeks piisab ühest aastast. Kui need inimesed kes Eestis alkoholi tarvitavad, teeksid seda madala riski piirides, siis oleksid ka tervisekahjud  oluliselt väiksemad.

Eestis mõistame me madala riskiga joomise all seda, kui terve täiskasvanud naine ei joo rohkem kui 2 ja mees  ei joo rohkem kui 4 ühikut 100% alkoholi päevas. Ehk et naine võiks juua maksimaalselt umbes 2 väikest klaasi veini, mees aga näiteks neli väikest purki lahjemat õlut. Seejuures peab igasse nädalasse jääma vähemalt 3 alkoholivaba päeva. Ühikute arvestamiseks on loodud mitmeid nutilahendusi. Võib kasutada ka seda lihtsat mõõdupuud – kui tunnetad kerget õhetust, jook hakkab juba veidi pähe  ning tuju tõuseb, siis ongi just paras aeg lõpetada!

Sageli ei seostata joomist enda halvenenud terviseseisundiga

Enamus inimesi seostab alkoholi liigtarvitamist peamiselt sõltuvuse, maksahaiguse ja liiklusõnnetustega ning vähem teatakse alkoholi rollist teiste krooniliste haiguste väljakujunemisel. Muutused alkoholi pikaajalisest tarvitamisest tekivad pikkamisi ja nõnda on lihtne juhtuma, et  joomist ei seostada enda halveneva terviseseisundiga. Kõrgenenud vererõhk, südame rütmihäired, ärevushäired, seedehäired jne, võivad sageli olla põhjustatud just alkoholiga liialdamisest. Praeguseks on tõestatud, et alkoholi liigtarvitamine  on otseseks põhjuseks ligi 60le erinevale haigusele ning see mängib rolli lausa 200 erineva terviseprobleemi väljakujunemisel.

Mida näitab kuu aega ilm alkoholita?

Üldiselt peaks alkoholiga piiri pidama kogu aeg, mitte ainult kampaaniakorras. Kuid suve lõppedes on kindlasti paljud inimesed isegi tundnud, et võiks anda oma organismile võimaluse alkoholist taastuda. Ka kuuajane alkoholipaast, millega algatus „Septembris ei joo!“ kutsub liituma, võib nii mõndagi enda kohta õpetada. See on võimalus kogeda alkoholivaba elu, mida võib olla paljud meist oma täiskasvanu eas polegi saanud proovida. See on võimalus ennast proovile panna ja tunnetada kui suurt rolli omab alkohol sinu elus.  See õpetab märkama põhjuseid mis panevad kõige sagedamini klaasi tõstma: võib-olla ollakse lihtsalt harjunud õhtuid veetma veiniklaasi või õllepudeliga teleri ees, võib olla peletatakse sellega üksildust, stress, järgitakse sõprade eeskuju või soovitakse suurendada suhtlemisjulgust. Neli nädalat on piisavalt pikk aeg, et leida viise selliste põhjustega muul moel toime tulema. Mis ka ei oleks joomise põhjus, siis kuu aega alkopaastu paljastab sellegi, kui suur on Eestis tegelikult sotsiaalne surve alkoholi tarvitada.  

Kui aga oma alkoholivaba perioodi eesmärgi täitmine osutub väga keeruliseks ja vaatamata enda tahtepingutusele osutub juba esimene nädal väga raskeks, nii et ilmnevad võõrutusnähud (halb enesetunne, rahutus, vastupandamatu soov juua)  on see märk sellest, et oma alkoholitarvitamise harjumused tuleks tõsisemalt üle hinnata, mille kohast abi leiab ka www. alkoinfo.ee veebilehelt.

Aktsioonis osalemisega kaasnevad kindlasti ka üsna kohesed positiivsed mõjud: vabaneb aega, et tegeleda oma hobide või ammu edasi lükatud töödega, paraneb une kvaliteet, väheneb norskamine, välimus on värskem, vähenevad tursed ja paraneb näonahk, energiat tuleb juurde, kehakaal hakkab langema. Ja mis kõige toredam, raha jääb alles!

Muidugi on kainusaktsiooniga liitumine isiklik otsus, aga sageli on sõprade või kollektiiviga koos motivatsiooni kergem leida ning Seepärast võiksid seda üleskutset võimendada sõpruskonnad, organisatsioonid, ja ühendused. See on aktsioon, kus ei jagata hinnanguid ega mõisteta hukka, ka vaatamata sellele kui ei õnnestu 30 päeva vastu pidada. Eesmärk on aidata inimestel leida motivatsiooni ning selleks jagatakse kampaaniaga liitujaile iga päev konkreetseid ja elulisi soovitusi, kuidas alkoholist hoiduda. Võidab iga üks, kes ennast proovile paneb!

„Septembris ei joo“ kampaaniat  rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi toetuse andmise tingimuste "Kainem ja tervem Eesti" raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles