Eesti eksperdid hakkavad sõjapõgenikele digioskuseid õpetama (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvuti murul. Foto on illustreeriv.
Arvuti murul. Foto on illustreeriv. Foto: Levikom

Eesti eksperdid on välja töötanud uudse digioskuste programmi, mille järgi hakatakse Ugandas ja Liibanonis elavatele sõjapõgenikele õpetama digioskuseid. Uued teadmised aitavad pagulastel uues ühiskonnas paremini kohaneda ja olla tööturul konkurentsivõimelisemad.

Programm on välja töötatud Tallinna Ülikooli ja arenguabiga tegeleva vabaühenduse MTÜ Mondo koostööna ning sellega aidatakse Süüriast ja Kongo Demokraatlikust Vabariigist pärit sõjapõgenikke. Eesti eksperdid koolitasid Ugandas ja Liibanonis välja õpetajate meeskonnad, kes hakkavad lähikuudel sõjapõgenikele digioskusi edasi andma.

TLÜ haridustehnoloogia keskuse juhataja Kairit Tammetsa sõnul on annab arengukoostöö võimaluse jagada Eesti haridustehnoloogia-alaseid teadmisi ka mujal maailmas: «Keskuse jaoks on oluline panustada haridustehnoloogia valdkonna edendamisele vaesemates riikides ning koostöö MTÜ Mondoga avab selleks häid võimalusi.»

Kuna põgenike taust ning varasemad oskused on paljuski erinevad, kohandasid Eesti eksperdid varasemalt välja töötatud programmi vastavalt kohalikele oludele. Nii näiteks õppisid Liibanonis koolitusel osalenud õpetajad ka idufirmadele omast mõttemaailma ja esinemiskunsti ning «hackathoni» formaati. Ugandas toimunud koolitusel räägiti aga lisaks oma seadmete turvalisusest, riigis levivatest internetipettustest ning ka nutitelefoniga oma käsitööst tootefotode tegemisest.

Lähikuudel viivad eksperdid koolituse läbi ka Jordaanias asuvas pagulaslaagris. Kuna Liibanonis toimunud koolitusel õnnestus osaleda ka Süürias elavatel ekspertidel, algavad sel aastal välja töötatud programmil põhinevad digikoolitused tervelt neljas riigis: Liibanonis, Jordaanias, Ugandas ja ka Süürias. Süürias on peamiseks sihtgrupiks linnadesse pagenud sisepõgenikud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles