Postimees 1936. aastal: Põhjamaade suurimas teadustemplis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PM 22.09.1936
PM 22.09.1936 Foto: dea.nlib.ee

Rootslased austavad ja hindavad oma suurmehi, olgu need riigitegelased, teadlased või vaimulikud. Upsala ülikool on vanim ja jõukam ülikool Rootsis, suurte privileegidega ja varandustega.

Meie, eestlased, räägime uhkusega Tartu ülikooli 300-aastasest vanadusest ja meenutame tänutundega tema asutajat Gustav Adolfit. Seda suurema uhkusega räägivad rootslased oma 450-aastase Upsala ülikooli 300-aastasest vabadusest, teaduse õitsenguist, seal töötanud suurtest meestest jne., millele on pannud aluse seesama kuningas Gustav Adolf, loovutades ülikoolile hulga oma isiklikke maid ja varandusi, nii et ülikool sai kokku 270 mõisa ja hulga muid maid ja varandusi. Praegugi reisides näeme kõikjal punaseid silte, mis näitavad Upsala ülikoolile kuuluvaid varandusi.

Ja vabadused … «Kantslereid ei nimetanud enam kuningas, vaid need valis ülikool ise…» – nii algab vabaduste ja privileegide loetelu, kui neid seletatakse võõraile. Teaduste iseseisvus ja teaduste vabadus väikerahvaste juures on iseseisvuse ja olemasolemise alus, tähendas prorektor ühes tervituskirjas.

22.09.1936

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles