Itaalia peaministri esindaja ähvardas riigikassa töötajaid kõrvaldamisega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia peaministri kõneisik Rocco Casalino (vasakul) koos Viie Tähe Liikumise asutaja Beppe Grilloga.
Itaalia peaministri kõneisik Rocco Casalino (vasakul) koos Viie Tähe Liikumise asutaja Beppe Grilloga. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse / Scanpix

Itaalia peaministri kõneisik Rocco Casalino hoiatas riigikassa töötajaid hiiglasliku kättemaksu eest, kui need ei allu populistliku Viie Tähe Liikumise survele leida raha sotsiaalkulutuste suurendamiseks.

Casalino sõnavõtt, mis on jäädvustatud seni tuvastamata ajakirjaniku tehtud salvestisel, lekkis avalikkuse ette ajal, mil Itaalia valitsus on kokku panemas oma esimest eelarvet ning sellega seoses on tekkinud pinged võimalike rahastusallikate leidmise pärast.

«Kui nad lõpuks ütlevad meile, et ei suutnud raha leida, siis pühendame kogu 2019. aasta selleks, et vabaneda kõigist nendest s**ajunnidest (riigikassas),» lausus Casalino salvestisel, kus ta palub end tsiteerida kui parlamendiallikat. «Megavendeta on ootel.»

Eile kohtus peaminister Giuseppe Conte mõjukate ministritega, et lahendada ummikseisu aruteludes võimuparteide Viie Tähe Liikumise ja Liiga ning akadeemikust parteitu majandusministri Giovanni Tria vahel, kes on vastu kulutuste suurendamisele.

Valitsuse rahandusplaan sisaldab eeldatavasti tervet rida kulutusi, sealhulgas minimaalse sissetuleku tagamist vaestele, mis on olnud Viie Tähe liikumise programmi üheks alustalaks.

Casalino, kes pole seni lekkinud salvestist kommenteerinud, ütles, et probleemiks pole mitte Tria, vaid pikalt ametis olnud mõjukate riigikassa ametnike vastuseis.

Viie Tähe Liikumise parlamendi alamkoja kõneisik Mirella Liuzzi kinnitas täna, et Casalino sõnad peegeldavad kõigi partei liikmete nägemust olukorrast.

Samas ütles valitsuse kantsler Giancarlo Giorgetti, et kõik sõltub sellest, kas peaministri kõneisikul on õigus ametnikke kõrvaldada. «Ma ei arva, et tal oleks seda,» lisas ta.

Opositsioonilise Demokraatliku Partei juhi Maurizio Martina hinnangul on Conte kõneisiku sõnad aga ennekuulmatud. «Kui Contel on kasvõi minimaalselt institutsioonilist taipu, kõrvaldab ta tema kohe ametist,» kirjutas Martina Twitteris.

Itaalia valitsus on andnud mõista, et otsib võimalust hiilida kõrvale Euroopa Liidu seatud piirangutest eelarvedefitsiidile, et suurendada majanduskasvu.

Samas teatas Itaalia riigipank täna, et igasugune defitsiidi kasv, mis ei toeta struktuurset majanduskasvu, võib muuta Itaalia riigivõla haldamise jätkusuutmatuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles