Linnavolikogu EKRE fraktsioon nõuab Keskerakonnalt nõukogude okupatsiooni küsimuses seisukohavõttu

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme ja Urmas Reitelmann (paremal) Tallinna linnvolikogu istungil.
Martin Helme ja Urmas Reitelmann (paremal) Tallinna linnvolikogu istungil. Foto: Mihkel Maripuu

Urmas Reitelmann esitas linnavolikogu selle nädala istungi alguses EKRE fraktsiooni nimel volikogu keskerakondlastest saadikutele küsimuse 1944. aasta sündmuste kohta Tallinnas – kas Vene sõjavägi vabastas või okupeeris Tallinna.

«Ma palusin uurida, kas volikogu fraktsioonidele on võimalik teha arupärimisi. Selgub, et kodukord seda ei võimalda, aga mõnes küsimuses võiks, sest eestimeelsed ja konservatiivsed Tallinna valijad tahaksid saada vastust,» ütles Reitelmann volikogu kõnepuldist.

Ta väitis, et inimesed olevat segaduses, sest keskerakondlaste jutt olevat veider ning üleüldse polevat võimalik aru saada, kas erakonda juhib Jüri Ratas, Yana Toom või keegi kolmas. «Tallinna ajaloos on 22. septembril väga traagiline ja ajalooline päev. Nimelt vene sõjavägi vallutas Eesti Vabariigi pealinna ja langetas Toompeal sinimustvalge rahvuslipu ning unustas ennast siia meid vabastama järgnevaks 50 aastaks. Tallinna linnavalitsus on võtnud selge positsiooni. Nad on võtnud omaks okupandi, Lasnamäe valija ja Moskva positsiooni, loobudes opositsiooni ettepanekust tähistada Tallinna eelmise sajandi ühte kõige traagilisemat sündmust ehk märtsipommitamist sellega, et langetada linna lipud leinalipuna. See on selge poole valik. Ja nüüd on mul küsimus volikogu Keskerakonna saadikutele: öelge valju ja selge häälega, kas teie arvates Vene armee vabastas Tallinna või vallutas Tallinna. Ja võite jätta ka vastamata, sest sageli on vaikus palju kõnekam kui sõnad,» rääkis Reitelmann.

Ainsaks vastuseks tema sõnadele oli volikogu keskerakondlasest esimehe Mihhail Kõlvarti märkus selle kohta, et kõnelejale eraldatud lisaaeg olevat läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles