Macroni populaarsus on kukkunud rekordiliselt madalale (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron sel nädalal Salzburgis Euroopa Liidu liidrite kohtumisel.
Prantsusmaa president Emmanuel Macron sel nädalal Salzburgis Euroopa Liidu liidrite kohtumisel. Foto: Chine Nouvelle / Sipa / Scanpix

Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni populaarsus on langenud tema ametiaja kõige madalamale tasemele: täna avaldatud küsitluse kohaselt on riigipea tööga rahul vaid 29 protsenti prantslastest.

Nädalalehes Journal du Dimanche avaldatud Ifopi küsitluse kohaselt on Macron kaotanud kuu ajaga viie protsendipunkti jagu toetust.

Ifop viis uuringu läbi 14.–22. septembrini, küsitledes 1964 inimest. Selle kohaselt moodustavad 29 protsendist Macroni tööga rahul olijatest kolm protsenti need, kes on väga rahul ja 26 protsenti need, kes on üldjoontes rahul.

Ifopi küsitluse tulemused on kooskõlas teiste uuringuagentuuride arvamusküsitlustega, mille kohaselt langes poolehoid Macronile järsult pärast presidendi julgeolekuabi puudutanud skandaali juulis.

17. septembril avaldatud Kantar Sofres Onepointi uuringu kohaselt on kõigest 19 protsenti prantslastest rahul Macroni saavutatuga ning 11. septembril avaldatud küsitluse alusel on 29 protsenti inimestest seisukohal, et ta on «hea president» Prantsusmaale.

Toetuse langus pole aga midagi erakordset ning sarnane saatus on tabanud ametisse saamise järel kõiki eelnevaidki Prantsuse riigipäid, nende seas François Hollande’i ja Nicolas Sarkozyd.

Samas on nii mõnedki analüütikud seisukohal, et Macron on teinud hulga poliitilisi vigu, sealhulgas pole ta nende arvates reageerinud suvel lahvatanud skandaalidele piisavalt kiiresti ning on põhjustanud negatiivset kajastust oma karmide või hukkamõistvate sõnavõttudega.

Tema juhtimisstiil oli arutlusel alles eelmisel nädalal, kui Macron soovitas töötul aednikul otsida tööd restoranis või ehitusel ning andis oma sõnadega mõista, et mees ei näe töö leidmiseks piisavalt vaeva.

Macroni suurimaks väljakutseks on aga endiselt majandus, sest tema reformid pole seni suutnud oluliselt vähendada tööpuudust ega suurendada majanduskasvu.

Prantsusmaa valitsus avaldab homme oma eelarvekava 2019. aastaks ning sellega on plaanis vähendada riigile omast puudujääki, kärpides kulutusi avaliku teenistuse töötajate palkadele ja seades ülempiiri pensionitele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles