Postimehe aruanne: miks Kalevi välk kolmandat korda järjest Kaljusse ei löönud?

Ott Järvela
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme Kalju alistas 2:0 Tallinna Kalevi.
Nõmme Kalju alistas 2:0 Tallinna Kalevi. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Jalgpalli Eesti meistrivõistluste 29. vooru viimases kohtumises alistas Nõmme Kalju võõrsil 206 pealtvaataja ees Tallinna Kalevi 2:0 ning suurendas oma edu ühe mängu vähempidanud FC Flora ees taas seitsme punktini.

Kalju asus kohtumist juhtima 38. minutil, kui Robert Kirss ajastas täpselt spurdi kaitseliini taha, sai hea söödu ning lõi madalalalt esimesse nurka. Teine värav sündis 58. minutil ja taas oli keskses rollis Kirss, kes võttis paremalt äärelt tulnud tsenderduse oskuslikult rinnaga maha, mängides olukorrast välja Kalevi äärekaitsja Karl Mööli, lükkas söödu karistusala keskele, kust Liliu lõi 2:0.

Kalevi ründaja Andre Järva vahetusest sekkumine elavdas kodumeeskonna ründemängu ja tekitas paar poolvõimalust, ent Pavel Londaku puur jäi puutumatuks ning Kalju sai tabelisse hooaja 22. võidu. Postimehe märkmed Kalevi kunstmurustaadionil peetud kohtumisest:

Mis välgust jutt käib? Kaljul oli enne tänast Premium liiga tabelis 21 võitu ja seitse viiki ega ainsatki kaotust. Rohkem kui korra olid nad punkte kaotanud (loe: võiduta jäänud) vaid kahe meeskonna vastu – üks neist Flora, teine aga just Kalev, kellega tehti maikuus 2:2 ja augustis 1:1 viik.

Seega võis Kalevi välk täna kolmandat korda järjest Kaljusse lüüa. Eriti arvestades, et teisipäeval oli Kalju esitus võõrsil FC Kuressaare vastu ebakindel – võit võeti alles pärast 0:2 kaotusseisu jäämist. Lohakust leidus Kalju mängust ka täna, aga Kalevil polnud piisavalt jõudu ja oskusi selle positiivseks tulemuseks muundamiseks.

Kalju kaitseliinis napib kiirust. Eriti siis, kui brasiillane William Gustavo tribüünil istub (täna oli põhjuseks ETM-mängijate piirang) ja itaallase Maximiliano Ugge partneriks keskkaitses on Vladimir Avilov. Kalev proovis kohatise kõrge pressiga palli vastase väljakupoolel võita, aga kui see ka paaril puhul õnnestus, ei järgnenud sellele teravust karistusalas.

Arbeiteri välkvahetus. Kohe pärast Kalju 1:0 väravat tegi Kalevi peatreener Argo Arbeiter vahetuse, asendades viiemehelise kaitseliini vasakul äärel tegutsenud Ioan Jakovlevi Alger Džumadiliga. Ootamatu otsus arvestades, et just Jakovlevi kaudu oli sündinud Kalevi kõige ohtlikum moment, kui ta end karistusala joonelt löögile mängis ja tagumisest postist napilt mööda vinditas.

Aga täiesti mõistetav otsus arvestades, millise hooletusega suhtus Jakovlev oma kaitsefaasi kohustustesse. Tema puudulikust tegutsemisest tulenevalt oli Kalju paremäärel Igor Subbotinil vaba voli lustimiseks. Kui mitmel puhul pääses Kalev õnne või väravavahti Karl Andre Vallneri jalatõrjete toel Kalju parema ääre läbimurretest väravat sisse laskmata, siis 38. minutil mitte ja Arbeiter võttis Jakovlevi välja.

Kalevi kaotuste seeria. Tänane allajäämine oli Kalevi jaoks seitsmes järjestikune. Lisaks esinelikuklubidele on selle käigus alla jäädud Tartu Tammekale ja Paide Linnameeskonnale ehk meeskondadele, keda peeti hooaja eel oma otsesteks konkurentideks võitluses esiviisikukoha nimel. Aga samuti pikalt võidupõuas vaevelnud Viljandi Tulevikule, kes tänu eile Tammeka vastu 3:2 saavutatud võidule Kalevist tabelis möödus ja ise seitsmendaks tõusis.

Ons Kalevi kõrgliigakoht ohus? Ilmselt mitte. FC Kuressaaret edestatakse kaheksa ja Pärnu Vaprust üheksa punktiga ning isegi, kui neile mõlemale viimases ringis alla jäädakse, on keeruline näha, kust hangivad tabeli kaks viimast meeskonda allesjäänud seitsme ringi jooksul ülejäänud Kalevi püüdmiseks vajalikud punktid.

Kui kindel on Kalju liidrikoht? Punktiliselt on seis hea. Eeldades, et Flora võidab järgipeetavas mängus punast laternat Pärnu Vaprust, on Kalju edu Flora ees neli ja Levadia ees kaheksa punkti. Ülejärgmisel nädalal kohtub Kalju neljapäevase vahega võõrsil mõlema jälitajaga. Esmalt (3. oktoober) Levadia ja seejärel (7. oktoober) Floraga.

Kui Kalju kumbagi mängu ei kaota, on nende seis hea. Kui mõlemad kaotatakse, siis aga halb. Kui julgelt saab Kalju üliolulisele nädalale vastu minna? Hea märk on, et suudetakse võita ka mitte kuigi hea mänguga (nagu täna Kalevi vastu). Halvem see, et meeskonnas on haavatavused, mille paikamiseks pole peatreener Sergei Frantsevil materjali. Näiteks täna polnud Kaljul vahetuspingil ainsatki kaitsjat.

***

Premium liiga 30. voor mängitakse järgmisel nädalavahetusel. Postimees näitab otseülekandes laupäeval 29. oktoobril kell 19 algavat kohtumist Tartu Tammeka – Pärnu Vaprus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles