Video: Indoneesia teismeline triivis 49 päeva ookeanil kalastusparvel (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indoneesia kalastusparv rompong
Indoneesia kalastusparv rompong Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Indoneesia teismeline triivis 49 päeva ookeanil kalastusparvel, enne kui Panama lipu all sõitva laeva meeskond teda märkas ja pardale võttis.

Sulawesilt pärit 19-aastane Aldi Novel Adilang oli Indoneesia rannikust 125 kilomeetri kaugusel asunud kalastusparve lambihoidja, teatab theguardian.com.

Indoneesia keeles kannavad need kalastusparved nime rompong ja Adilang oli seal, et lambid pidevalt põleksid, kuna valgus meelitas ligi kalu, kes parve lõksudesse kinni jäid.

19-aastane Aldi Novel Adilang ja parv
19-aastane Aldi Novel Adilang ja parv Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Isa teatel töötas ta poeg rompong’il alates 16. eluaastast.

Igal nädalal käisid kalurifirma kalurid saaki ära viimas, tuues tulevalvurile vett, toitu ja kütust. Poiss elas parvel olevas hütis.

Sel kalastusfirmal on 50 sellist parve, mis ankru abil seisavad paigal. Adilang töötas neist ühel, mis oli Manado lähedal, kuid juuli keskpaigas oli torm, mis parve lahti rebis ja ookeanile kandis.

Sulawesi saarel asuva Manado (punasega) asend Indoneesias
Sulawesi saarel asuva Manado (punasega) asend Indoneesias Foto: Wikipedia.org

Teismelisel oli vaid paari päeva jagu vett ja toitu, kuid ta jäi ellu, tehes parvel oma hütist võetud puiduga tuld, sõelus merevett läbi riide, et soolsust vähendada ja keetis püütud kala.

Jaapanis Osakas asuva Indoneesia konsulaadi andmetel nägi triivivat parve vähemalt 10 laeva meeskonnad, kuid mitte ükski neist ei peatunud ega võtnud merehädalist peale. Alles Panama lipu all seilava laeva MV Arpeggio meeskond tegi seda, kui leidis ta 31. augustil Guami lähedalt. Noormees oli parvega seilanud poolteist kuud.

Guam maailmakaardil (punase ringi sees)
Guam maailmakaardil (punase ringi sees) Foto: Wikipedia.org

Guam on Ameerika Ühendriikidele kuuluv saar Vaikse ookeani lääneosas.

«Iga kord, kui ta suurt laeva nägi, tekkis tal pääsemislootus, kuid mitte ükski ei võtnud teda peale,» sõnas Indoneesia diplomaat Fajar Firdaus.

Ka MV Arpeggio oleks alguses mööda seilanud, kuna vist ei märganud poisi lehvitatud valget rätikut, kuid siis sai parvelt hädasignaali, mille tõttu peatus ja merehädalise pardale võttis.

Adilangi sõna pärast pääsemist meediale, et oli hetki, mil tal pääsemislootus kadus ja ta tahtis üle parda hüpata, kuid ellujäämistahe jäi peale. Noormehe sõnul oli tal merel piibel kaasas ja viimases hädas hakkas ta sealt palveid lugema.

Poisi päästnud laeva kapten kontakteerus Guami rannavalvega teatades, et leidis sealsetest vetest merehädalise. Laev suundus edasi Jaapanisse, nad jõudsid Tokuyamasse 6. septembril. Indoneesia konsulaadi teatel kontrolliti Jaapani haiglas kaua merel triivinu tervist, see oli korras.

Adilang anti Indoneesia diplomaatidele üle ja ta toimetati  8. septembril koju Sulawesi saarele tagasi. 

Indoneesia kaardil (rohelisega)
Indoneesia kaardil (rohelisega) Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles