Neonatsid marssisid läbi Dortmundi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremäärmuslastest meeleavaldajad Dortmundis aprillis.
Paremäärmuslastest meeleavaldajad Dortmundis aprillis. Foto: DAVID YOUNG / AFP / SCANPIX

Saksamaa Sotsiaaldemokraatlik Partei (SPD) nõuab vastuseid Dortmundi politseilt ning Nordrhein-Westfaleni liidumaa ametnikelt seoses loata peetud kahe paremäärmuslaste protestimarsiga. Politsei süüdistas aga rahvakogunemiste lubamises liidumaa ametnikke.

Opositsioonipoliitikud on kritiseerinud olukorda Dortmundis ja seda, et neonatsidel oli võimalik koguneda ning läbi linna marssida. Kuigi SPD kuulub koos Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) ning Horst Seehoferi Kristlik-Sotsiaalse Liiduga (CSU) föderaalvalitsusse, ollakse Nordrhein-Westfaleni liidumaal opositsioonis.

SPD kritiseeris eile nii Dortmundi politseid kui ka Nordrhein-Westfaleni liidumaa valitsust, mida kontrollib Merkeli CDU.

SPD kirjutas väljaande Westdeutsche Allgemeine Zeitungi andmetel kirja liidumaa siseministrile Herbert Reulile ja küsis: «Mida on liidumaa valitsus teinud, et end selle õhtu intetustest distantseerida, sündmused peatada ning põhiseadust kaitsta?»

Sotsid olid eriti nördinud, sest Dortmundi paremäärmuslikud rühmitused on võimudele hästi teada ning politsei on neid juba aastaid jälginud.

Reedel toimus kaks erinevat neonatside protestimarssi. Videolt võis näha umbes 100 ekstremisti, kes kõndisid tänavatel ning hoidsid Esimese maailmasõja eelse Saksa impeeriumi lippe. Käiku lasti pürotehnika ja karjuti loosungeid «Kes Saksamaad armastab, on antisemiitlik!» ning «Natsionaalsotsialism, kohe!».

Kohalikud avaldasid sotsiaalmeedias nördimust ega polnud rahul Dortmundi politsei esialgse avaldusega, kus teatati lihtsalt: «Oleme paremäärmuslaste käitumist dokumenteerinud. Selle kriminaalsed seosed on uurimisel.»

Dortmundi politsei saatis aga kriitikanooled teele hoopis linnavalitsuse suunas, kes ei soovinud meeleavaldustele punkti panna ega nõustunud lisajõudude tänavatele saatmisega.

Siseminister Reul pole sel teemal veel avalikult sõna võtnud. Deutsche Welle andmeil on osa Dortmundi elanikest mures, et radikaalsed grupeeringud võivad nende linnas korraldada suuremaid rahutusi, mis sarnanevad Septembri alguses Chemnitzis toimunule. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles