Süüria saab Venemaalt uued õhutõrjesüsteemid juba kahe nädala jooksul (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
S-300 süsteemid õppusel Vostok-2018.
S-300 süsteemid õppusel Vostok-2018. Foto: Russian Defence Ministry / Sputnik / Scanpix

Venemaa annab Süüriale raketikompleksid S-300 üle kahe nädala jooksul, et tugevdada Süüria õhutõrjet pärast Vene lennuki allatulistamist eelmisel nädalal, ütles Vene kaitseminister täna.

«Süüria relvajõududele antakse kahe nädala jooksul üle tänapäevane raketikompleks S-300. See suudab hävitada õhurünnakuvahendeid kuni 250 kilomeetri kaugusel ja tabada üheaegselt mitut õhusihtmärki,» teatas Sergei Šoigu.

Šoigu ütles riigitelevisioonis, et otsuse langetas president Vladimir Putin ning see on üks «vastumeetmetest» pärast Vene lennuki allatulistamist 17. septembril, milles Moskva süüdistab Iisraeli õhujõude.

Sergei Šoigu.
Sergei Šoigu. Foto: Mikhail Metzel / Mikhail Metzel/TASS / Scanpix

«Rõhutan, 2013. aastal me peatasime Iisraeli palvel tarnevalmis kompleksi S-300 saatmise Süüriasse, kuigi Süüria sõjaväelased olid vastava ettevalmistuse juba läbinud. Tänaseks on olukord muutunud ja mitte meie süül,» väitis ta.

Šoigu sõnul tugevdavad S-300 süsteemid Süüria õhutõrjevõimet märkimisväärselt, sest see on segamise eest hästi kaitstud ja tulistab kiiresti. Venemaa varustab kõik Süüria õhutõrjeühenduste komandopunktid automaatjuhtimissüsteemidega.

«Süüria õhukaitseühenduste ja üksuste komandopunktid varustatakse automaatjuhtimissüsteemidega, mida tarnitakse vaid Venemaa relvajõududele.»

Ta rõhutas, et see tagab kõikide Süüria õhutõrjejõudude ja vahendite keskse juhtimise, õhuruumi olukorra seire ja operatiivse sihtmärgiedastuse.

Otsuse taustal on 17. septembril aset leidnud juhtum, kui Süüria õhutõrje tulistas S-200 raketisüsteemist ning sai pihta Vene luurelennukile Il-20. Pardal viibinud 15 Venemaa sõdurit hukkusid.

Venemaa alustas koheselt Iisraeli süüdistamisega. Väideti, et juudiriigi hävitajad juhtisid Il-20 tulejoonele ning see põhjustas Vene luurelennuki allatulistamise. Iisrael aga ei nõustunud Venemaa süüdistustega ja tõi välja, et Il-20 pihta tulistamise hetkeks olid nende hävitajad juba Süüria õhuruumist lahkunud. 

Ekspertide hinnangul võis lennuki allatulistamise põhjustada Süüriale Venemaalt tarnitud vanade S-200 süsteemide vead või õhutõrjujate eksimus. Usutakse, et Süüria õhutõrje ei veendunud enne raketi tulistamist sihtmärgis ning selles, kus Venemaa lennukid paiknevad. See on omakorda tekitanud kahtlusi, et Venemaa ei usalda oma liitlast Süüriat ega jaga nendega piisavalt teavet.

Lisaks teatas Šoigu täna, et hakkab pärast oma lennuki allatulistamist segama Süüriat Vahemerelt pommitavate lennukite radari- ja satelliidisignaale. «Süüria Vahemere lähedastes piirkondades hakkame raadioelektrooniliselt segama Süüria territooriumi ründavate sõjaväelennukite satelliitnavigatsiooni, pardaradareid ja sidesüsteeme,» ütles Venemaa kaitseminister.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles