KOHALIK VAADE. Leedu puukallistajad või Kremli kojanarrid?

Vaidas Saldžiūnas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aktivistid Justina Vidzėnė (paremalt kolmas) ja Andrejus Gaidamavičius (paremalt neljas).
Aktivistid Justina Vidzėnė (paremalt kolmas) ja Andrejus Gaidamavičius (paremalt neljas). Foto: Facebook/Justina Vidzėnė

Leedut on tabanud ootamatu üleriigiline hüsteeria. Puud on ohus! Metsagenotsiid! Kes kaitseb meie metsa ahnete ärimeeste ja nende eest, kes neid kontrollivad?

Paistab, et sellise probleemi esilekerkimine on täiesti loomulik ja mõnevõrra sümboolne. Lõppude lõpuks oli Leedu viimane paganlik kants Euroopas, kus veel 14. sajandi lõpus oli tavaline kummardada madusid, tuld ja loomulikult vanu puid.

Isegi Vilniuse kesklinnas peamise katedraali juures, kuhu on paavst Franciscuse külaskäigu jaoks püstitatud suur poodium, asub Eestis valmistatud monument Leedu ühe tähtsaima vürsti auks – seal seisab linna asutaja Gediminas, kes oli loomulikult pagan ja armastas puid.

Park, kus paavst püha missa pidas, oli kunagi vanade jumalate kummardamise koht. Nagu iga leedulane võib uhkusega märkida, ulatusid sealsed metsad mereni välja, samas oli see ka esimene koht, kus hakati 1387. aastal pühasid puid maha võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles