Taastatud hiigelpannoo kaunistab üle aastakümnete EÜSi saali

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pannoo kinnitati seinale, kus see oli pärast valmimist aastal 1938.
Pannoo kinnitati seinale, kus see oli pärast valmimist aastal 1938. Foto: Margus Ansu

Täna pärastlõunal kinnitati mitme kätepaari jõul Eesti Üliõpilaste Seltsi maja saali otsaseinale Aleksander Vardi Eesti ajaloo teemaline pannoo, mis oli sinna paigaldatud aastal 1938 ja suuremas osas hävitatud aastal 1940.

Kolmikmaali osad «Kalevipoja õhtud», «Lipu õnnistamine» ja «Vabadussõtta minek» (viimasest kahest olid säilinud väikesed tükid) on rekonstrueeritud ja restaureeritud Eesti kunstiakadeemia professori Hilkka Hiiopi juhtimisel. «See on meie kõige suurem vabariigiaegne lõuendil ajaloomaal,» ütles ta.

28. septembril kell 19 avab EÜS oma maja (Tõnissoni 1) uksed, et kunstihuvilised saaksid pannooga tutvuda. Kõnekoosoleku vormis tuleb esitlemisele ka raamat «Suur pilt. 1938–2018» (EÜSi vilistlane Indrek Elling, kultuuriloolane Enn Lillemets, konservaator Hilkka Hiiop ja kunstiajaloolane Tiina-Mall Kreem).

Pannood saab uudistada alates 28. septembrist kuni 3. oktoobrini ajavahemikus kell 12-15.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles