Riigikogu arutab topeltkodakondsust võimaldavat algatust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass
Eesti pass Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Riigikogus arutab teisipäeval Reformierakonna fraktsiooni esitatud eelnõud, millega soovitakse vabastada sünnijärgsed Eesti kodanikud survest loobuda Eesti kodakondsusest, kui neil on omandatud kas Euroopa Liidu või Euroopa Majanduspiirkonna riigi, USA, Kanada,  Austraalia, Uus-Meremaa või Šveitsi kodakondsus.

«Põhiseadus sünnijärgset Eesti kodakondsust ära võtta ei luba, ent kodakondsusseaduse topeltkodakondsuse keelu tõttu kaotame siiski Eesti kodanikke. Meiega sama väärtusruumi riikide kodakondsus ei tohiks aga olla selle põhjus,» sõns Reformierakonna fraktsiooni poolt riigikogus sellel teemal möödunud nädala teisipäeval ettekande pidanud Valdo Randpere.

Eelnõuga näeks Reformierakond ette, et sünnijärgne Eesti kodanik võiks omada Eesti kodakondsusega samaaegselt selle riigi kodakondsust, mis on kas Euroopa Liidu või Euroopa majanduspiirkonna liikmesriik. Lisaks antakse Eesti sünnijärgsele kodanikule õigus olla samaaegselt ka Šveitsi kodanik.

Randpere sõnul on eelnõus loetelu riikidest, mis demokraatlike õigusriikidena ilma kahtluseta jagavad Eestiga samu väärtusi, nende kodanikele kohaldub Euroopa Liidu õigusest tulenevalt isikute vaba liikumise õigus ning puudub mõistlik põhjus mitte võimaldada Eesti kodanikele nende riikidega mitmikkodakondsust. 

«Oleme avatud ideele muuta eelnõu teksti konkreetsemaks selles osas, mis puudutab eriliste teenete eest antud kodakondsuse äravõtmist. Selle alusteks võiks olla jõustunud kohtuotsus, millega isik on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises või saavad teatavaks enne eriliste teenete eest kodakondsuse andmist esinenud asjaolud, millest teadmise korral ei oleks isikule kodakondsust antud või on isiku hilisem käitumine olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle eriliste teenete eest kodakondsuse andmise,» kommenteeris Randpere.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles